nieuws

‘Schoon werk, maar er is geen Nederlander meer voor te vinden’

bouwbreed Premium

helmond – De telefoon bij het Helmondse uitzendbureau DA en A gaat voortdurend over. Directeur Jan Franken staat de toegestroomde media te woord. Bouwbedrijven hadden al even eerder de weg naar het uitzendbureau gevonden. Zij zien eindelijk kans hun nood te ledigen: Ieren kunnen het tekort aan arbeidskrachten opvullen.

Oktober vorig jaar plaatste Franken een oproep in de Ierse krant The Western: ‘Gezocht metaalarbeiders, productiemedewerkers en verder kerels die gewoon de handen uit de mouwen willen steken’.

De reacties waren volgens Franken ‘ongekend’. “Tientallen Ieren reageerden. Bij staalbedrijf Tilborghs in Geldrop konden zeventien enthousiastelingen direct aan de slag. We zijn voorzichtig begonnen en nu worden we werkelijk platgebeld door de bouwwereld om arbeidskrachten te leveren. Het is hier een compleet gekkenhuis.”

Niet alleen de bouw staat te springen om – zoals Franken het noemt – ‘handige handjes’. Ook andere bedrijfstakken als bijvoorbeeld hotels hebben een nijpend tekort aan werknemers.

Een probleem dat volgens de directeur van DA en A al veel langer speelt.

“De openstaande vacatures worden niet ingevuld door Nederlanders. Ik geef toe dat er een frictie is tussen vraag en aanbod. Maar ik vind ook dat Nederlanders te beroerd zijn om zich een beetje in te spannen. Terwijl bedrijven met hun handen in het haar zitten. We worden het Koeweit van Europa. Steeds meer arbeiders moeten uit het buitenland komen.”

Zeer positief is Franken over Ieren. “Die lui willen tenminste werken. Onlangs hadden enkele Ieren een intake-gesprek bij een firma die badkamers op bestelling maakte. Toen het gesprek afgelopen was, trokken de Ieren hun jas uit om maar meteen met de klus te beginnen. Begrijpt u wat ik bedoel? Schoon werk, meneer, maar er is geen Nederlander voor te krijgen. Leg me dat maar eens uit.”

Op pagina 5: Bouw in zijn sas met Ierse uitzendkrachten.

Reageer op dit artikel