nieuws

Piet Blom met de Kasbah in Hengelo (1969-1973)

bouwbreed Premium

De beste leerling van Aldo van Eyck, winnaar van de Prix de Rome in 1962 en overtuigd Provo Piet Blom (1934) staat rond 1970 in het middelpunt van de belangstelling. Er is veel lof voor de labyrintische mensa ‘De Bastille’ in Drienerlo (1964-1967), waarover hij trots opmerkt: “Je zult er verbaasd van staan dat in deze tijd met rijksgelden werkelijk een stuk chaos kan worden gemaakt.”

De Kasbah in Hengelo, de uitwerking van zijn ideeen uit 1965 over ‘Wonen als stedelijk dak’, wordt in het kader van de Experimentele Woningbouw tussen 1972 en 1974 gerealiseerd. De Kasbah is geinspireerd op de Noord-Afrikaanse kasba’s en de hoge dichtheden van de Jordaan, waar Blom opgroeide. Door de woningen op een plateau op betonnen kolommen te plaatsen, blijft de begane grond beschikbaar voor winkeltjes, een creche en eigen initiatieven van de bewoners, en wordt de in de wederopbouwwijken ontstane scheiding van wonen en werken doorbroken. Door de hoge dichtheid zou het gemeenschapsleven worden bevorderd. De open plattegronden van de woningen verhogen de experimentele status van het project.

De Kasbah is niet geworden wat alle betrokkenen ervan hadden verwacht. Een buitenwijk van Hengelo is geen binnenstad van Amsterdam. Door het gebrek aan privacy is het verloop onder de bewoners heel groot. Maar er zijn ook andere oorzaken. Piet Blom: “In de Kasbah wordt heel anders gewoond dan ik indertijd dacht. Mensen werken overdag en als ze moe thuiskomen, gaan ze bij de televisie zitten. Ze maken geen stad met elkaar. (…) Gek eigenlijk, je ziet dat in heel Nederland. Ons land is vol maar hoe voller het is geworden, hoe stiller”. De gemeenschappelijke onderbouw is nooit tot zijn recht gekomen en thans een onoverzichtelijke en vandaalgevoelige parkeerplaats; dit ‘moderne monument’ wordt in 1999 door een team van jonge architecten gerevitaliseerd.

Met de opdracht voor een cultureel centrum en woningen in Helmond realiseert Blom in 1976 een nog radicaler uitwerking van het woondak: een woonwoud van boom- of paalwoningen, later ook in Rotterdam verrezen.

Daarna raakt de carriere van Blom in het slop; met de realisatie van het Gasbedrijf in Heemskerk, het Russisch paleisje en een eigentijdse versie van het woondak in Amersfoort, is Blom echter weer actief.

Reageer op dit artikel