nieuws

Met De Goffert verdwijnt sportgeschiedenis

bouwbreed

nijmegen – De sloop van het Nijmeegse stadion De Goffert is begonnen. Daarmee verdwijnt een vleugje sportgeschiedenis. De Goffert maakte naam met voetbalclub NEC als hoofdbespeler en als podium voor atletiek- en wielerbaankampioenschappen.

Het nieuwe stadion in Nijmegen zal in elk geval bijna 13.000 overdekte zitplaatsen tellen. In de nieuwe opzet ontbreken de sintelbaan en de betonnen wielerbaan. De oplevering is voor half september voorzien.

Niet alleen NEC kan een nieuwe, eigentijdse voetbalaccommodatie tegemoet zien, dat geldt ook voor FC Groningen.

De gemeenteraad van Groningen is in grote meerderheid voorstander van een nieuw voetbalstadion voor FC Groningen op de locatie van de inmiddels grotendeels ge-sloopte EDON-Hunzecentrale aan de rand van de stad Groningen.

Een meerderheid heeft tijdens de eerste behandeling in de raadscommissie echter aangedrongen op het aangeven van een duidelijke financiele grens als het gaat om de bijdrage van de gemeente. Die mag beslist niet hoger uitvallen dan vooraf aangegeven.

B en W gaven tijdens de officiele presentatie op 18 december vorig jaar al aan maximaal tien miljoen gulden te willen bijdragen.

Het gemeentebestuur hecht veel belang aan een nieuw FC Groningen-stadion, omdat het huidige Oosterpark-stadion verouderd is en Groningen graag luxe appartementen op die locatie wil bouwen. Toch drong de gemeenteraad aan op extra garanties dat de geplande investering van tien miljoen gulden absoluut niet wordt overschreden.

Roda JC

Roda JC en de gemeente Kerkrade proberen begin volgende maand opnieuw via de rechter af te dwingen dat de bouw van een nieuw voetbalstadion en een aanpalende bouwmarkt gelijktijdig plaatsvindt. De kwestie sleept al een hele tijd voort. Heerlen wenst bij het stadion geen bouwmarkt omdat die in de visie van die gemeente een directe concurent wordt van de grote woonboulevard in Heerlen. Het college van Kerkrade heeft het besluit en de financiele onderbouwing toegestuurd aan de rechtbank in Maastricht en de tegenpartij, de gemeente Heerlen.

Voor Roda en Kerkrade begint de tijd te dringen. Het huidige stadion is afgekeurd voor Europees voetbal. De toeschouwersaccommodatie voldoet niet aan de geldende internationale eisen. Tot aanvang van het seizoen 1999-2000 geniet Roda van de KNVB compensatie.

Reageer op dit artikel