nieuws

Hurks gaat over tot interne fusie Betere slagkracht doet onderneming groeien

bouwbreed

eindhoven – Steeds meer bouwondernemingen gaan over tot interne fusies. Veelal zorgt de samenvoeging van dochterondernemingen voor meer commerciele slagkracht en een betere organisatiestructuur. Ook Hurks Bouwbedrijf nam deze stap en voegde de onderdelen in Eindhoven en Maastricht samen tot een bedrijf: Hurks Bouw en Vastgoed.

Fusies en overnames zijn in de bouw al geruime tijd aan de orde van de dag. Er gaat nauwelijks een dag voorbij of er wordt een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, fusie of overname aangegaan. Vandaag houdt het Economische Instituut voor de Bouwnijverheid er zelfs een groot congres over. Opvolgingsproblemen, maar ook schaalvergroting, kennisverbreding en een betere concurrentiepositie zijn vaak de reden.

Door diverse onderdelen en dochterbedrijven samen te voegen willen de middelgrote en grote bouwondernemingen hun slagvaardigheid vergroten. Een verhoging van de efficiency, besparingen op de overheadkosten en meer commerciele mogelijkheden zijn vaak de toverwoorden die in deze situaties worden gebruikt.

Hurks Bouwbedrijf opereert sinds 1916 met twee vestigingen in Eindhoven en Maastricht op de Zuid-Nederlandse markt. Zowel de realisatie van bouwprojecten door middel van aanbestedingen, als de ontwikkeling van vastgoed worden door Hurks Bouwbedrijf uitgevoerd. Als onderdeel van de Hurks Holding – 750 werknemers, een omzet 300 miljoen gulden en bedrijven als Inducon, Delta Zonweringen en Van Hoppe Bouwcenter als werkmaatschappijen – heeft Hurks Bouwbedrijf de grootste omzet. De vestiging in Eindhoven heeft een jaaromzet van 130 miljoen gulden. Maastricht loopt hierop achter met een omzet van 25 miljoen. In totaal werken er 175 mensen bij de twee bedrijven. Sinds 1 januari 1999 zijn de bedrijven samengevoegd tot Hurks Bouw en Vastgoed.

“Deze naamswijziging is een betere afspiegeling van onze werkzaamheden,” legt directeur Rob Hendriks van Hurks Bouw en Vastgoed uit. “Maar het is meer dan een nieuwe naam alleen. We vonden het tijd worden om de krachten te bundelen en op die manier als een bedrijf binnen de Zuid-Nederlandse bouwsector te opereren.”

Volgens Hendriks staat Hurks Bouw en Vastgoed nu beter in de markt en kan de vestiging in Maastricht flink doorgroeien. “De interne fusie zal volgens mij een enorme impuls betekenen voor onze organisatie in Maastricht. Bovendien kunnen we nu ook onze commerciele krachten bundelen. Zo worden projecten in Limburg direct gekoppeld aan Eindhoven en vice versa. De commerciele slagkracht is daardoor veel groter geworden.”

Hurks Bouw en Vastgoed heeft momenteel een aantal grote projecten lopen. Onder meer in Helmond, waar Hurks de voormalige Begeman-fabrieken ontwikkelt tot de Boscotonde. Met dit project is ruim honderd miljoen gulden gemoeid. In Maastricht ontwikkelt Hurks op de plaats van de oude Sphinx-fabrieken het project Ceramique. Daarnaast is het bedrijf bezig met de bouw van het nieuwe kantoor van CZ Zorgverzekeringen in Tilburg. “Hurks groeit, bloeit en draait goed”, aldus Hendriks. “De vorming van Hurks Bouw en Vastgoed zal daar zeker haar steentje aan bijdragen.”

Reageer op dit artikel