nieuws

Gideno mag verder met winnen van zand

bouwbreed

den haag – Het staat definitief vast dat Gideno de metselzandwinning Balderhaar in Kloosterhaar(gemeente Hardenberg) mag uitdiepen tot maximaal 20 meter onder NAP. Agrariers uit de omgeving trachtten de uitdieping via een procedure bij de Raad van State in Den Haag te torpederen, maar hebben nul op het rekest gekregen.

Aanvankelijk mocht de zandwinner tot vijf meter beneden NAP gaan. In 1997 verleende het provinciebestuur een vergunning, op grond waarvan nog eens vijftien meter extra mag worden weggehaald.

Agrariers uit de omgeving stellen dat hun landbouwgronden door de nieuwe grondwaterpeildalingen nu helemaal niets meer zullen opbrengen. Daarom eisten ze bij de Raad van State vernietiging van de aan Gideno verleende vergunning.

De Raad van State heeft nu de eis van de agrariers verworpen, omdat de provincie stelt dat het grondwater voorheen toch drie meter diep zat. Daar konden de gewassen al niet bij komen met hun wortels. Een extra daling zou niets uitmaken.

Met de extra verdieping komt tot het jaar 2008 ongeveer 840.000 kubieke meter zand voor de bouw in de regio.

Reageer op dit artikel