nieuws

Effectenbeurs blijft in New York

bouwbreed Premium

den haag – De verhuizing van de effectenbeurs in New York naar de naburige staat New Jersey is van de baan. Er komt een nieuw beursgebouw, tegenover de bestaande locatie aan Wall Street. Burgemeester Guiliani van New York maakte dezer dagen een voorlopig akkoord bekend na maandenlang onderhandelen.

Het beursbestuur had gedreigd in te gaan op avances van New Jersey als de stad en de staat New York geen financiele steun zouden geven voor de noodzakelijke bouw van een ruimer onderkomen. Afgesproken is nu dat New York verantwoordelijk wordt voor de aankoop van de grond en de bouw van de nieuwe behuizing. De beurs zelf betaalt 350 miljoen dollar voor technologische voorzieningen en handelssystemen.

De bouw moet in de tweede helft van 2001 beginnen en in 2004 zijn voltooid. Er komt een huurcontract van vijftig jaar, dat kan worden verlengd tot 99 jaar. De beurs zal aanvankelijk 10 miljoen dollar huur per jaar betalen. Het bedrag gaat om de tien jaar met 15 procent omhoog. (ANP)

Reageer op dit artikel