nieuws

Buispalen leeghalen geen probleem

bouwbreed

uitgeest – Pompen Service Holland BV in Uitgeest heeft een methode ontwikkeld voor het legen van holle buispalen. Zij is met succes ingezet bij het legen van stalen palen voor de verbetering van de kademuur van de Laurenshaven.

De kademuur in de Laurenshaven wordt in opdracht van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam gerenoveerd door de Combinatie Laurenshaven, bestaande uit Ballast Nedam Beton en Waterbouw en Dirk Verstoep.

De krachten op deze kademuur worden afgeleid naar een zogenoemde ontlastconstructie. Onderdeel hiervan is een rij van 149 schoorgeheide, stalen buispalen met een diameter van 160 centimeter. De grond in de palen moet er tot een diepte van zo’n 25 meter uit, om onderin een betonnen prop te kunnen plaatsen. Voor het ontgraven en afvoeren van de grond ontwikkelde Pompen Service Holland een speciaal baggersysteem.

Het systeem heeft een vermogen van 175kW. Het is ondergebracht in een grote stalen huls die net in de palen past. In de unit werken een graafwiel en twee jetwaterpompen om de grond los te maken. De Dragflow-zandpompen worden elektrisch aangedreven. Zodra de grond los is, wordt het grond/watermengsel door een zandpomp opgezogen en via een leiding naar een stort gepompt.

Het hydraulisch aangedreven graafwiel is nodig om klei te ontgraven. Die grondsoort is hard en moet op mechanische manier worden losgemaakt. Per pk is dat veel efficienter dan ontgraven met jetwater.

De unit weegt in zijn geheel 7 ton. Pompen Service Holland heeft de unit in eigen beheer ontwikkeld uit componenten die het bedrijf zelf importeert.

Omkeerbaar

Het werken met de speciale graafunit heeft onder meer het voordeel dat er voor de opdrachtgever zekerheid ontstaat dat de paal over de gehele diameter ook werkelijk leeg is.

Het schone jetwater wordt aan de bovenkant van de unit weggezogen en aan de onderkant vermengd met zand en klei. Met vervuild water zouden de jetwaterpompen te veel slijten. Omdat de krachten op nozzles en graafwiel gespreid optreden, blijft de unit bij het ontgraven niet ‘hangen’. Mocht het graafwiel vastslaan omdat er een obstakel in de pijp zit, dan kan de draairichting worden omgekeerd. De verontreiniging wordt dan losgeduwd, waarna weer met de oorspronkelijke draairichting kan worden ontgraven. De installatie kan in beide draairichtingen evenveel vermogen leveren.

Op het werk in Rotterdam zijn per dag maximaal zeven palen tot op een diepte van 25 meter leeggehaald. Obstructies in de paal, zoals oude kademuren, hebben deze voortgang wel verminderd.

De ontgravingsunit aan de kraan past precies in de holle buispaal. De unit zakt de buispaal in en haalt gaandeweg de grond eruit.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels