nieuws

Westerscheldetunnel als boeiend kijkspel

bouwbreed Premium

terneuzen – Terneuzen is een nieuwe attractie rijker. Vanaf een rond houten platform kunnen de verrichtingen aan de Westerscheldetunnel van zeer nabij worden gevolgd. Het wachten is nu nog op de boormachine. Het heeft er alle schijn van dat met de aankomst en opbouw van deze publiekstrekker het in Terneuzen een drukte van belang wordt. Voor rondleidingen wordt gezorgd.

De nieuwste Zeeuwse aanwinst voorziet duidelijk in een behoefte. Sinds de opening bezochten al 8500 mensen het informatiecentrum aan de Willemskerkeweg om zich over de ontwikkeling van de veel besproken oeververbinding te laten informeren.

En nu is er dan dus ook de mogelijkheid de werkzaamheden van zeer nabij te kunnen volgen. Een tien minuten lange wandelroute vanaf het Tunnelcentrum leidt uiteindelijk naar de houten, onoverdekte uitkijkpost die uitzicht biedt over het 35 hectare grote bouwterrein.

Het ronde platform heeft een diameter van elf meter dertig, de afmeting komt overeen met de doorsnede van de tunnelboormachines, en biedt goed zicht op de tunneltoerit. Duidelijk te zien zijn bijvoorbeeld de startringen van waaruit de boormachines zich een 6,6 kilometer lange weg richting Zuid-Beveland zullen banen.

Het terrein wordt verder ‘bevolkt’ door een installatie waar het bentoniet, een kleisoort nodig om het boorfront te stabiliseren, straks wordt gescheiden van de grond die uit de Westerschelde komt. Verder richting Westerschelde ligt de betonfabriek met daarnaast keurig gestapelde rijen tunnelringsegmenten, klaar voor verwerking.

De achttien meter diepe bouwput ligt er in deze ijzige kou verlaten bij. De 150 man die hier dagelijks op het terrein actief zijn laten zich bij deze winterse temperatuur niet of nauwelijks zien. Ook van de Westerschelde zelf valt geen spoor te ontdekken. Of het moeten de voorbijschuivende lichtmasten aan de einder zijn, die duiden op de aanwezigheid van water.

Het onder de rook van DOW-Chemical gelegen terrein heeft nu veel weg van een stil leven, maar dat zal ongetwijfeld veranderen in een tableau vivant. Wanneer de boormachine straks dagelijks twaalf meter aflegt wordt het hier een drukte van belang. Tien locomotieven met tachtig wagons zullen dan vrijwel continu van en naar de tunnelingang rijden voor het af- en aanvoeren van bouwmaterialen. En deze bedrijvigheid zal zeker vanaf het uitkijkpunt met grote belangstelling worden gadegeslagen.

Tunnelcentrum-medewerkster Nancy Vinke verwacht begin volgend jaar een grote toestroom bij de aankomst en opbouw van de boormachine. “Mensen willen alles weten en zien. Veel bezoekers zijn met name bezorgd over de veiligheid. Anderen willen heel specifieke informatie, bijvoorbeeld van welk materiaal het snijrad is gemaakt. Wij beantwoorden alle vragen. Daarvoor hebben we zelfs speciale formulieren.”

De rondleidingen naar de uitkijkpost worden op aanvraag gegeven. Gratis rondleidingen zijn er alleen op zaterdag om 13.00 en 14.30 uur. Het Tunnelcentrum is gelegen aan Willemskerkeweg 1 in Terneuzen. Tel.: (0115) 649095.

Reageer op dit artikel