nieuws

Provincie Noord-Holland blokkeert uitbreiding van bedrijventerrein

bouwbreed

warmenhuizen – Harenkarspel overweegt een schadeclaim in te dienen bij Noord-Holland. De provincie haalde onlangs een streep door de uitbreidingsplannen die Harenkarspel heeft met een bedrijventerrein in Warmenhuizen.

De claim dient als tegemoetkoming in de kosten die zijn gemaakt voor de aanleg van de infrastructuur van de uitbreiding.

Het niet doorgaan van de uitbreiding van het betreffende bedrijventerrein De Dijken is een lelijke streep door de rekening van Harenkarspel. De gemeente rekende op toestemming van de provincie, omdat eerder wel toestemming was gegeven voor de ontwikkeling van de eerste fase van De Dijken. Deze fase behelst 4,5 hectare. De gemeente wilde het terrein uitbreiden tot 15 hectare.

Volgens de provincie is de goedkeuring van de eerste fase geen garantie dat volgende fasen zonder meer worden goedgekeurd. Naar verluidt keerde de provincie de uitbreiding, omdat in Langedijk langs de N245 een regionaal bedrijventerrein is gepland. Dat ligt op een steenworp afstand van Warmenhuizen.

Noord-Holland vreest concurrentie en ziet dan ook liever dat Harenkarspel elders ruimte creeert voor bedrijven.

Wethouder Tijm van Harenkarspel stelt dat er van concurrentie geen sprake is, omdat De Dijken bestemd is voor lokale bedrijven. Ook wijst ze de vervangende locatie die de provincie voor ogen heeft, van de hand. Deze zou niet passen in bestemmingsplan van de gemeente.

Volgens de provincie is de alternatieve locatie echter bij uitstek geschikt. Zij blijft dan ook bij haar standpunt.

De komende weken onderzoekt Harenkarspel daarom in hoeverre het haalbaar is een schadeclaim in te dienen bij de provincie. Het is nog niet duidelijk hoe hoog die claim zal zijn, maar naar verluidt gaat het om enkele tonnen.

Reageer op dit artikel