nieuws

Papendorp de toplocatie voor zakelijke dienstverlening Utrecht Bedrijven staan al in de rij voor een vestiging

bouwbreed

utrecht – Projectmanager H. Hugenholtz kent geen twijfels: Papendorp wordt de toplocatie voor zakelijke dienstverlening in Utrecht. De bedrijven staan al in de rij. “Nog niet alles is weg, maar de belangstelling voor vestiging in Papendorp is enorm”, zo zei ze gisteren bij de presentatie van het stedenbouwkundig plan van Papendorp Zuid.

Kwaliteit en duurzaamheid, daar draait het allemaal om in Papendorp. Over enkele jaren is de eeuwenoude polder veranderd in een parkachtig bedrijvenlandschap met statige bomen in brede lanen. De deelgebieden hebben klinkende namen als De Taats, De Cope en de Vier Seizoenentuin.

In de architectonisch verantwoorde, energiezuinige bedrijfspanden en kantoorvilla’s verscholen tussen ’t lover vindt de bezoeker de softwarebedrijven, reclamebureaus, farmaceutische ondernemingen en al die andere zakelijke dienstverleners die het beeld van de succesvolle Utrechtse economie bepalen.

In totaal gaat het om 310.000 vierkante meter kantoren en 32 hectare nieuw bedrijventerrein. Verder verrijzen in Papendorp – feitelijk het noordelijkste puntje van de Vinex-locatie Leidsche Rijn – 1.500 woningen, 10 hectare sportvelden, een hotel en genoeg winkelvoorzieningen om de circa 1.8000 mensen te gerieven die straks in het gebied werken.

Philips

“Papendorp is door zijn ligging en opzet een ideale locatie voor grote bedrijven om er hun hoofdkantoor te vestigen”, aldus Hugenholtz. En als grap: “Dus mocht Philips zich bedenken, dan zijn ze alsnog welkom.” De eerste grote onderneming die in Papendorp neerstrijkt, is het softwarehuis Cap Gemini, dat eind 2000 een kantoorpand van 50.000 vierkante meter in gebruik neemt.

Bedrijven die zich vestigen in Papendorp, moeten zich houden aan strenge regels. Zo moeten de bedrijfspanden niet alleen de uitstraling hebben die past bij het gebied, maar ze moeten ook duurzaam zijn. Stadsverwarming en wellicht de toepassing van zonnecellen, warmtepompen en absorptiekoeling zullen het energiegebruik sterk beperken. Onderzocht wordt of Papendorp, net als de rest van Leidsche Rijn, ook een apart leidingnet krijgt voor huishoudwater.

Harmonie

Om de kwaliteit en de harmonie van het gebied te bewaken wordt een vergaande vorm van ‘parkmanagement’ ingevoerd, waarvoor waarschijnlijk een aparte Parkmanagement BV wordt opgericht. Deze zal onder meer oplossingen moeten bedenken voor ondernemingen die na verloop van tijd willen uitbreiden. “Want het is dus niet de bedoeling dat bedrijven zomaar een nieuwe klont tegen een bestaand pand bouwen”, aldus Hugenholtz.

De kwaliteit van het gebied komt verder tot uiting in het feit dat parkeren alleen is toegestaan in enkele – weggewerkte – centrale parkeergarages en niet op de openbare weg. Via parkeermanagament zullen de beschikbare parkeerplaatsen zo eerlijk mogelijk worden verdeeld. Het gebied, op een steenworp afstand van het verkeersplein Oudenrijn, is straks per auto toegankelijk via een verbeterde aansluiting op de A12, een nieuwe aftakking op de A2 en een nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Over enkele jaren rijdt over die brug ook het Hoogwaardig Openbaar (bus)Vervoer richting stadscentrum. En het is zelfs mogelijk dat ooit de Nieuwegeinse sneltram wordt doorgetrokken naar Papendorp.

Reageer op dit artikel