nieuws

‘Over een spijker wordt al gemierenneukt’

bouwbreed Premium

bloemendaal – De nieuwste grap klinkt op de radio: “Wat is het toppunt van armoede? Zwerver zijn in Bloemendaal”. Aannemer J.R. Plevier kan er eigenlijk niet zo om lachen. “We hebben wel eens een zwerver gehad”, zegt hij serieus. Over Bloemendaal merkt hij op “dat hier altijd al rijke mensen hebben gewoond.”

Ook Bloemendaal is een verzameling van wat dorpen als Aerdenhout, Vogelenzang en Overveen en telt 17.063 inwoners. Het grondgebied van Bloemendaal telt 4330 hectare.

Bloemendaal bezet de nummer een positie op de lijst van Nederlands rijkste gemeenten. Plevier, eigenaar van het aannemingsbedrijf Plevier en Zn, zegt dat hem noch verbaasd noch iets doet. “Er wonen hier nu eenmaal erg veel rijke mensen. De C en A- familie Brenninkmeyer woont hier hemelsbreed tweehonderd meter verderop. Mevrouw Hein, de weduwe van Gerrit Hein woont hier ook niet zo ver vandaan. Dus dan is het logisch dat het gemiddelde inkomen in deze gemeente wat hoger ligt. Aan de andere kant loopt niemand op straat te koop met ‘laat ons eens even rijk wezen’. Er wonen hier nette mensen, zeg maar een beetje tegen het bekakte aan.”

Zijn vader is 54 jaar geleden aan de Bloemendaalseweg het aannemingsbedrijf begonnen. Op de loonlijst prijken vijftien namen en vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van zo’n drie miljoen gulden. “We richten ons hoofdzakelijk op de particuliere markt”, vertelt Plevier. “Een dakkapel, forse verbouwingen en aanbouwen, dat soort werk.”

Het merendeel van dit werk haalt Plevier uit Bloemendaal of de aanpalende gemeente Haarlem.

Liefde

Plevier spreekt met liefde over ‘zijn’ gemeente Bloemendaal. Als geboren Bloemendaler kent hij alles en iedereen. “Het blijft een dorp. Hoewel je de inwoners nu wel ziet veranderen. Er treedt een verjonging op, ander publiek maar wel vooral succesvol.”

Een aardig voorbeeld van die veranderende bevolking vindt hij het publiek in cafe Het Hemeltje. “Het is bruiner dan bruin en was altijd echt de stamkroeg in Bloemendaal. Als je daar aan het einde van de middag of avond langskomt, staan er allemaal yuppen met jasje dasje aan de bar. Dat was vroeger echt anders.”

Maar er is meer veranderd in Bloemendaal. Plevier meent een duidelijke verharding in zijn klantenkring waar te nemen. “Vroeger was alles een stuk makkelijker, in elk geval gemoedelijker. Je kreeg je opdracht, voerde die uit en de rekening werd vervolgens betaald. Als er soms iets mis was dan herstelde je dat gewoon. Tegenwoordig blijken mensen veel minder flexibel. Er wordt bij wijze van spreken over een spijker nog gemierenneukt. Of ze houden bedragen op de rekening in die totaal niet in relatie staan met wat er mis zou zijn. “Maar”, nuanceert de aannemer, “het is niet alleen in onze branche. De hele maatschappij is aan het verharden. Of ik word gewoon ouder…”

Adverteren

De aannemer zegt in de gemeente een goede naam te hebben opgebouwd. Zelden zal hij dan ook adverteren in plaatselijke kranten of andere media. Ook zal hij nooit zelf achter werk aan gaan. “Ten eerste ben ik daar het type niet voor, maar het is ook niet nodig. Het werk komt naar ons toe. We hebben het hartstikke druk. Zo druk zelfs dat ik het onderhoud aan ons bedrijfspand nu al vijf jaar uitstel, terwijl alle materialen hiervoor al net zolang in het magazijn staan.”

Een goede relatie is volgens de aannemer dus het halve werk. De lippendienst die over zijn werkzaamheden de ronde doet, bezorgen hem steeds opnieuw een rijkgevulde orderportefeuille. “Laatst was ik bij iemand een keuken aan het verbouwen en toen bleek dat weer familie te zijn van iemand waar we 25 jaar geleden iets hadden gedaan.”

Gok

Bekend zijn en werken in de rijkste gemeente van Nederland wil nog niet zeggen dat Plevier de opdrachten uiteindelijk ook met de duimen achter de bretels binnenhaalt. “Nog steeds”, zegt de aannemer vertwijfeld, “na al die jaren ervaring kan ik na het offreren niet zeggen of ik de klus wel of niet krijg. Het blijft altijd een gok. Het komt voor dat het enorm klikt en je bij het weggaan het gevoel hebt dat je het werk wel krijgt. Vervolgens verneemt je er nooit meer iets van. Maar het omgekeerde gebeurde laatst ook. Een verbouwing van 54.000 gulden. Ik dacht, dat wordt niks maar de offerte had ik een dag na het versturen getekend terug. Ik bedoel maar…”

Aannemer Plevier: “Ik zie wel een verharding bij mijn klanten, het gaat minder gemoedelijk.”

Reageer op dit artikel