nieuws

Nederland is toe aan trendbreuk ..LE: ‘Waarom zouden boerderettes slecht zijn’

bouwbreed Premium

den haag – Adri Duivesteijn houdt een warm pleidooi voor bouwen via individueel opdrachtgeverschap. “Het is tijd voor een trendbreuk.” Het doel is ‘een gevarieerdere woningvoorraad’ te krijgen. Met name op de Vinex-locaties dreigt eenvormigheid toe te slaan. De politicus verwacht dat gemeenten en projectontwikkelaars niet staan te springen. Niettemin wil de Tweede Kamer de motie afdwingen met verandering van de subsidiestroom.

“Het is toch zot dat we oude binnensteden roemen om hun variatie en afwisseling, maar op uitleglocaties het ene rijtje na het andere neerzetten. We moeten af van het gevoel dat rijtjeshuizen netjes zijn. En het is ook onzinnig om iedere ‘Gamma-aantasting’ als een ziekte te ervaren. Dat is echt een burgerlijke mentaliteit. Het is toch belangrijk dat mensen plezier hebben in wonen en met enthousiasme hun huis kunnen inrichten op de manier die zij kiezen”, klinkt het met enig stemverhef. Het Kamerlid kan zich echt opwinden over de bouwstroom van dit moment.

Witte schimmel

Vrijheid houdt ook risico in. Het gevaar van ‘witte schimmel’ op vrije kavels ligt op de loer, getuige enkele regio’s in het noorden van ons land. Op diverse plaatsen schieten de standaard-catalogus huizen in witte baksteen als paddestoelen uit de grond. “Ik vind het een negatieve benadering dat als een gevaar te beschouwen. Trouwens, er komt ook in de catalogus-woning steeds meer variatie. En wat is er mis met een boerderette. Zo noem ik ze tenminste.”

Duivesteijn heeft toch ook een ander ideaal in gedachte voor de invulling van individueel opdrachtgeverschap. Bijvoorbeeld catalogus-woningen vindt hij dat het ene standaardproduct het andere gaat vervangen. Zelf is hij helemaal gecharmeerd van een project in Peru waar in de hoofdstad Lima kavels van 120 vierkante meter werden uitgegeven die mensen naar eigen inzicht mochten volbouwen. “Dat resulteerde in een wijk die je hier kunt vergelijken met het Zeeheldenkwartier in Den Haag of de Amsterdamse Jordaan.” Ook is best iets te leren van de houtskeletbouw in Scandinavie en de zelfbouw-cultuur in de Verenigde Staten.

Het Tweede Kamerlid vindt zelfs dat Belgie als voorbeeld kan dienen. “Onze Zuiderburen kijken met enige jaloezie naar onze strengheid. Maar wij zouden best iets kunnen overnemen van hun vrijheid. Kijk bijvoorbeeld naar Antwerpen. Dat is hier verketterd. Momenteel zie je grootschalige sloop van gevels en totale herinrichting van panden. Het resultaat is verbluffend. De basis was goed dus op dit moment is daar een vernieuwing gaande met een goed product als resultaat. Dat kan straks niet op onze Vinexlocaties. Die rijtjes zijn niet flexibel.”

Helft is rijtje

Duivesteijn heeft een groot deel van deze zomer besteed om de Vinexlocaties in ons land af te reizen. Het Kamerlid vindt het resultaat tot nu toe bedroevend. Ook een recent Kolpron-onderzoek bevestigde zijn idee dat de uitleglocaties worden volgepropt met eentonige rijtjes. Maar liefst de helft van de nieuwbouw bestaat uit rijtjeshuizen. Duivesteijn heeft ook op de Vinexloacties in Nederland twee projecten gevonden die als voorbeeld kunnen dienen bij de invulling van het individueel opdrachtgeverschap. Over het kavelproject Bergse Plaat bij Bergen op Zoom is hij erg te spreken. “Ik zeg niet dat het precies zo moet. Maar daar gebeuren aardige dingen. In Bergen op Zoom heeft de koper zeer veel vrijheid gekregen.” Het PvdA-Kamerlid heeft in eerste instantie niet de laagste inkomens voor ogen bij de uitvoering het individueel opdrachtgeverschap. Eerder de ongeveer tweederde van de bevolking die drie ton voor een huis kan neerleggen. Het Kamerlid wil het individuele opdrachtgeverschap dan ook niet beperken tot twee-onder-een-kap-huizen en vrijstaande woningen, maar ook rijtjeshuizen komen er voor in aanmerking.

Knarsetanden

Concreet vindt Duivesteijn dat gemeenten geld zouden moeten steken in een goed bouwbureau dat toekomstige bewoners van de kavels voorziet van informatie en helpt bij concretisering van hun plannen. Begeleiding door een architect en stedebouwkundige lijkt hem toch ook onontbeerlijk. De uitvoering moet in handen komen van kleine bouwbedrijfjes.

De meeste Kamerleden steunen het individueel opdrachtgeverschap, meent Duivesteijn. Tegelijk hebben de diverse fracties verschillende ideeen over de uitwerking. “Nederland is toe aan een trendbreuk op het gebied van de volkshuisvesting.”

Reageer op dit artikel