nieuws

Kabels onder IJburg uitzonderlijk lang

bouwbreed Premium

amsterdam – Energiebedrijf ENW (Energie Noord West) laat onder het nieuwe stadsdeel IJburg vier hoogspanningskabels aanleggen. Die vervangen de bestaande bovengrondse verbindingen. Volgens de leverancier NKF Kabel BV in Delft gaat het om uitzonderlijk lange kabels. Voor de productie moet zelfs de fabriek worden aangepast. Elke kabel is vijftienhonderd meter lang en weegt met inbegrip van de haspel ongeveer zestig ton.

Voor de aanleg van de ondergrondse verbindingen zijn twaalf horizontale boringen nodig van elk vijftienhonderd meter. De kabels worden gekoppeld met een nieuw soort overgangsmoffen. Ze zijn speciaal door NKF ontwikkeld voor het verbinden van kabels met een aluminium geleider aan een koperen exemplaar. Volgens NKF zijn zulke koppelingen nog niet eerder met geprefabriceerde moffen uitgevoerd.

De kabels onder IJburg maken deel uit van een opdracht voor de aanleg van 180 kilometer hoogspanningsleidingen, voor een totaalbedrag van 19 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel