nieuws

Gendts bedrijf haalt eklogiet uit Noorwegen

bouwbreed Premium

gendt – Binnenkort gaat in de Rotterdamse Dintelhaven een project beginnen met het gebruik van eklogiet als bodembedekking. Deze natuursteen met het hoogste soortelijk gewicht ter wereld komt uit Noorwegen.

In dit Scandinavische land wordt het geproduceerd door Joba Stone A/S, een fifty-fifty samenwerkingsverband tussen een Noorse groeve bij Engeboro aan de Fordefjord en Joosten Bouwstoffen BV uit het Betuwse Gendt.

De samenwerking van Joosten met het Noorse bedrijf dateert van 1997, toen het de verkooprechten verwierf van vrijkomende natuursteen uit te boren verkeerstunnels in en rondom de Noorse stad Odda. De eerste tunnel van dertien kilometer lengte is in aanbouw en levert graniet en gneis op met een gemiddelde dichtheid van ongeveer 2700 kilogram per kubieke meter. Met de toevoeging van eklogiet aan zijn pakket bestrijkt Joosten nu de gehele range voor de weg- en waterbouw.

Eklogiet, dat overigens ook door andere ondernemingen uit Noorwegen wordt gehaald, heeft een dichtheid van gemiddeld 3400 kilogram per kubieke meter. In Rotterdam zal het worden toegepast in brokken van tien tot zestig kilo. De steensoort is veel vaster dan de hier meestal toegepaste breuksteensoorten kalksteen, grauwacke, basalt, graniet en noriet.

De steen leent zich voor toepassingen in de waterbouw als toplaagmateriaal in rivierbochten, op golfbrekers, bij glooiingsconstructies, in los- en laadkasten en als ballastmateriaal bij een geboorde tunnel.

Door het minder opdrijvend vermogen en dus grotere stabiliteit kan het gebruik van eklogiet materiaalbesparingen van vijftien tot twintig procent opleveren. Of dat ook tot besparing in geld leidt, is afhankelijk van de prijs. En die hangt weer af van de gewenste korrelgrootte, de hoeveelheid en de aanvoermogelijkheden. Duidelijk moet zijn dat eklogiet niet altijd concurrerend kan zijn met breuksteen van normale dichtheid.

Voor de verscheping van eklogiet is aan de Fordefjord een speciale laadplaats aangelegd.

Reageer op dit artikel