nieuws

Geldgebrek versobert uitvoering hogesnelheidslijn en rijksweg 16

bouwbreed Premium

breda – De uitvoering van de HSL-Zuid en de verbreding van de A16 tussen Moerdijk en de Belgische grens worden versoberd. De reden hiervoor is gebrek aan geld. Dit hebben de gemeenten Breda, Moerdijk en Zundert van Rijkswaterstaat te horen gekregen.

Rijkswaterstaat kwam tijdens het Regionaal Bestuurlijk Overleg HSL/A16 in Breda met het slechte nieuws voor de drie betrokken gemeenten. Een aantal projecten rond de aanleg van de hogesnelheidslijn en de verbreding van de A16 zullen een stuk soberder uit worden gevoerd. Wat Rijkswaterstaat daaronder verstaat, is nog niet duidelijk.

Rijkswaterstaat kwam met deze mededeling na uitvoerige tussentijdse berekeningen. Hieruit blijkt dat het Rijk met een financieringsprobleem kampt, aangezien het project HSL/A16 veel duurder dreigt uit te vallen dan vooraf was berekend.

De betrokken wethouders van ruimtelijke ordening van Breda, Moerdijk en Zundert hebben geschokt gereageerd op de uitspraken van Rijkswaterstaat. Vooral wethouder L. van Beusekom van Breda was zeer ontdaan over de mededeling dat de shuttleverbinding tussen Breda en Antwerpen vrijwel zeker wordt uitgesteld.

Shuttle

De gemeente Breda heeft de afgelopen maanden zeer druk gelobbyd in Den Haag om deze shuttleverbinding tegelijk met de hogesnelheidslijn gerealiseerd te zien. Momenteel loopt het treinverkeer naar Belgie via Roosendaal. In 2005 moeten treinreizigers via Breda direct met Antwerpen verbonden worden.

Het Kabinet maakte de afgelopen maanden in precieze bewoordingen aan de gemeente Breda duidelijk dat de shuttleverbinding er tegelijk met de HSL komt, maar daarover bestaan slechts vage afspraken. Deze slag om de arm lijkt nu te resulteren in het afblazen van de shuttleverbinding.

De Bredase coalitiepartijen hebben intussen furieus gereageerd op het nieuws en hun ongenoegen verwoord in een brief aan minister Netelenbos. Zij vinden dat het Kabinet zich aan zijn woord moet houden. Het gemeentebestuur heeft gedreigd geen verdere medewerking te verlenen aan het HSL-Zuid-project. Onlangs deed de provincie Noord-Brabant hetzelfde toen de minister vaag bleef over de shuttle.

Rijkswaterstaat heeft inmiddels de aannemer uitgedaagd om de bouwkosten van de hogesnelheidslijn te beperken door optimalisaties in het ontwerp en de uitvoering toe te passen.

Reageer op dit artikel