nieuws

Carel Weeber voorspelbaar in onvoorspelbaarheid

bouwbreed

Het was natuurlijk de dag van Carel Weeber (foto boven) afgelopen donderdag in het Nederlands Architectuur instituut (NAi) in Rotterdam. En dat was te merken ook. De ‘stand-up commedian’ van de Nederlandse architectuur, zoals Hanneke Groenteman hem typeerde, trad na zes jaar af als voorzitter van de Bond van Nederlandse architecten (BNA). Hij vierde bovendien zijn 61ste verjaardag.

Niemand die zich verbaasde over alle drukte. Het programma stond in eerste instantie in het teken van de voorzitterswisseling. Hitegh bouwer Jan Brouwer was die ochtend gekozen tot opvolger van de ‘wilde’ Weeber. Hier kwamen veel insiders van het door Weeber zo bestookte ‘wereldje’ op af.

BNA-directeur Dirk van der Veen (foto linksboven) tijdens de afsluitende borrel: “Er verandert niet zo bar veel. Carel heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing en Jan waarschijnlijk ook. Het enige voorspelbare aan Carel was dat hij onvoorspelbare dingen deed.”

Weeber zag in het auditorium, voordat de hapjes, drankjes en muziek aan bod arriveerden, een lang programma aan zich voorbij kruipen.

De nieuwste en laatste maquette werd aan de Weeber-collectie toegevoegd. Hierop volgde een lezing van Henk Engel, die de door Weeber zo wakkergeschudde BNA’ers, op hun zitvlees en concentratie vermogen testte (foto rechtsonder).

Het toch al drukke auditorium vulde zich verder met jonge ontwerpers. ‘Het Wilde Wonen’ de Auidi Jonge Architecten Prijs werd uitgereikt. De uitgeschreven prijsvraag stond in het teken van de door Weeber in 1994 gelanceerde, nieuwe vrije stijl van bouwen. De onderscheiding ging naar Govert Gerritsen, oud leerling van Weeber, en Frank Born, tevens tandenborstel ontwerper, dolblij en vijftigduizend gulden rijker (foto linksonder).

En eindelijk was het dan tijd voor de borrel inclusief band en de gezelligheid. De BNA-ers borrelden zo fanatiek dat zelfs Weeber niet boven zijn collega’s uitkwam toen hij zijn gebundelde columns in ontvangst nam.

Ook Wytze Patijn, Rijksbouwmeester(rechtsboven) praatte gezellig door. “Weeber roept al jaren leuke dingen. En ik doe al jaren mijn best om te bukken als hij wat zegt.”

“Na mij is het tijd voor een mooie, frisse jonge vrouw als voorzitter,” liet Brouwer weten. De nieuwe voorzitter en Weebers voorganger

Chris Knol poseren op de foto rechtsmidden. Het einde was beslist geheel in stijl: iedereen zijn hapje, en ook iedereen zijn drankje.

Reageer op dit artikel