nieuws

Brinkman en Van der Vlugt met Woonhuis Sonneveld in Rotterdam (1929-1933)

bouwbreed Premium

Joris Molenaar en Jeroen Geurst omschrijven de Rotterdamse architect Leendert Cornelis van der Vlugt (1894-1936) als volgt: “Zoveel als Van der Vlugt heeft gebouwd, zo weinig schreef of sprak hij. Hij hield er niet van als persoon op de voorgrond te treden. Daarom stond hij altijd in de schaduw van zijn gebouwen.”

Van der Vlugt was verantwoordelijk voor belangrijke iconen van het Nieuwe Bouwen als de Van Nellefabriek (1925-1931), het woonhuis Van der Leeuw (1927-1929) en het Stadion Feijenoord (1934-1936) in Rotterdam. Ook de befaamde grijze telefooncel is een ontwerp van Van der Vlugt, uit 1931!

De architect associeert zich in 1925 met Johannes Brinkman, de dan nog studerende zoon van de plotseling overleden Rotterdamse architect Michiel Brinkman. Het bureau Brinkman en Van der Vlugt wordt vaak gezien als verpersoonlijking van het functionele Nieuwe Bouwen, zeker omdat Van der Vlugt met Wiebenga ook verantwoordelijk is voor de MTS in Groningen (1922-1923), het eerste functionalistische gebouw in Nederland. Vooral in zijn ontwerpen voor woonhuizen, meubilair en interieurs geeft Van der Vlugt, behalve van functionalisme en interesse voor techniek, ook blijk van een bijzondere esthetiek.

Het huis Sonneveld, gesitueerd in een villaparkje tegenover het huidige Architectuurinstituut, is niet het bekendste woonhuis van Van der Vlugt, maar zeker niet het minste. De opdrachtgever is net als Van der Leeuw directeur bij Van Nelle. Ook hier is sprake van een functionalistische, witte villa: witgepleisterde gevels, een staalskelet waardoor grote, horizontale raamvlakken mogelijk zijn en flexibel indeelbare plattegronden.

De luxueus opgezette villa bevat behalve een garage en een dienstbodengedeelte met eigen trappenhuis, enkele bijzondere technische snufjes als een centraal geregelde klok en radio-installatie en stortkokers voor wasgoed die in de waskeuken uitkomen.

Bij de volledig met Gispen-meubelen en -lampen gemeubileerde ruimten komen ook niet-moderne kleuren als bruin en oranje voor. Een fraaie combinatie van luxe en esthetiek vormt de geheel turquoise met zwart betegelde badkamer, voorzien van een douche met een waterkannonade met negen douchekoppen!

Van der Vlugt overlijdt op 25 april 1936 op 42-jarige leeftijd. Hierdoor wordt zijn carriere op een voor een architect nog jonge leeftijd afgebroken. Het werk van Van der Vlugt en de eveneens jong gestorven Brinkman (1902-1949) heeft een voortzetting gevonden in het bureau Van den Broek en Bakema.

Reageer op dit artikel