nieuws

‘Bouw niet schuldig aan hogere nieuwbouwprijzen’

bouwbreed Premium

den haag – Schaarste, lang en veel vergaderen over bouwplannen, toenemende grondkosten en ook hogere bouwleges. Het zijn deze factoren die volgens de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB) de prijs van een nieuwbouwwoning fors hebben laten stijgen. “En dat heeft helemaal niets te maken met het bewust opschroeven van de nieuwbouwprijzen door de bouwers.”

Dat zegt Nico Rietdijk van de NVB in een reactie op het onderzoek van Vereniging Eigen Huis over de stijgende nieuwbouwprijzen.

In dit onderzoek constateert de consumentenorganisatie dat de prijs van een gemiddelde eengezinswoning in een jaar tijd met acht procent is gestegen. Een nieuwbouwwoning kost nu zo’n 351.000 gulden. Voor datzelfde huis werd vorig jaar nog 321.000 moest worden neergeteld.

Er is volgens Eigen Huis echter nog een groot verschil: de koper krijgt voor dat grotere bedrag acht procent minder grond.

De prijsstijging kan in de visie van Eigen Huis niet alleen aan hogere bouwkosten worden toegeschreven. Immers: arbeid en materiaal werden in totaal ongeveer drie procent duurder.

“Het heeft er daarom alle schijn van dat de bouwers en de gemeenten bij de verkoop van de grond, garen spinnen bij de aanhoudende grote vraag naar koopwoningen,” zo concludeert Vereniging Eigen Huis.

Zakkenvullers

In een reactie zegt Rietdijk de prijsstijging voor een belangrijk deel ook toe te schrijven aan het schaarse aanbod. “Een deel van de hogere prijzen is natuurlijk het gevolg van marktwerking. Het zou onzin zijn te zeggen dat de bouwbedrijven er niet slechter van worden. Maar het gaat ook te ver om de bedrijfstak als zakkenvullers af te schilderen.”

Woordvoerder Vonk van vereniging Grootbedrijf Bouwnijverheid (VGBouw) wijt de prijsstijging voor het belangrijkste deel toe aan de hogere grondkosten en toenemende bouwleges. “Bij de gemeenten liggen de grootste oorzaken voor de hogere prijzen in de nieuwbouw.”

Reageer op dit artikel