nieuws

Presidentieel paleis in Suriname weer als nieuw

bouwbreed Premium

paramaribo – In de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is het presidentieel paleis na een grondige restauratie overgedragen aan de Surinaamse regering. Nederland heeft met een bijdrage van ongeveer anderhalf miljoen gulden het grootste deel van de kosten gedragen.

Het vroegere gouvernementspaleis, dat tussen 1728 en 1734 werd gebouwd, was de laatste decennia ernstig in verval geraakt. In 1992 begon de broodnodige restauratie. Maar het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad voordat de werkzaamheden konden worden afgerond.

Als gevolg van de economische crisis en de daarmee samenhangende inflatie ontbraken al snel de financi-le middelen. Nederland sprong in 1995 bij en bood de voltooiing van de renovatie aan als geschenk ter gelegenheid van de viering van de twintigjarige onafhankelijkheid. De toenmalige president Ronald Venetiaan reageerde daar destijds allesbehalve enthousiast op. – Als Nederland zo graag haar monumenten wil renoveren, dan moet ze dat doen. –

Ook de huidige regering van president Jules Wijdenbosch heeft schijnbaar weinig op met het monument. Het staatshoofd en de overige leden van de regering schitterden tijdens de offici-le overdracht van het gerenoveerde

Niet bekend

Erfgoed

De Nederlandse ambassadeur in Paramaribo, Ruud Treffers, noemt het paleis – meer dan elk ander monumentaal pand een voorbeeld van het gedeelde Surinaams-Nederlands cultureel erfgoed. Surinamers kunnen wel gemakkelijk roepen dat de renovatie van historische gebouwen een Nederlandse hobby is en dat we dat maar moeten doen als we dat zo graag willen, maar het wordt tijd dat Surinamers zich eens gaan bezinnen over hun culturele identiteit en wat ze ermee willen – , pareerde de ambassadeur.

Reageer op dit artikel