nieuws

– Nederland op revanche naar de Rio de la Plata –

bouwbreed Premium

den haag – In de voetsporen van minister-president Kok gaan baggeraars en ingenieursbureaus binnenkort naar Zuid-Amerika. Onder aanvoering van VNO-voorzitter Hans Blankert willen ze revanche nemen op de Rio de la Plata.

Een uitgelezen gezelschap zal zondagmiddag 22 november op een sleper van Wijsmuller het terrein verkennen. Behalve minister-president Kok en staatssecretaris G. Ybema van Economische Zaken vaart dan het puikje van de Nederlandse baggeraars en ingenieursbureaus de haven van Buenos Aires uit, de Rio de la Plata op. Het is het begin van een politieke en handelsmissie die na Argentini- zal voeren naar Brazili- en Chili.

De handelsmissie staat onder leiding van VNO-voorzitter H. Blankert. Over zijn verwachtingen zegt hij: – Het belangrijkste is het versterken van de banden die er al zijn. Ik verwacht geen spectaculaire contracten en handtekeningensessies zoals onlangs in China. Maar tijdens de laatste reis naar Argentini-, onder minister Andriessen, speelden baggercontracten in de Rio de la Plata een belangrijke rol. Daar zitten nu veel anderen. Dus daar moeten we nu revanche nemen. –

Woordvoerder K. de Groot van HAM bevestigt dit: – In de Rio de la Plata speelt een heel grote landaanwinning. Daar moet 300 miljoen kubieke meter land worden opgespoten ten behoeve van de haven en andere infrastructuur. Daarom reizen ook andere grote baggeraars mee. –

Behalve HAM maken Ballast Nedam, Blankevoort, Boskalis, IHC Holland en Van Oord AZC deel uit van de delegatie, evenals de ingenieursbureaus Arcadis, DHV en Haskoning. Het gezelschap wordt gecompleteerd door grote namen uit de wereld van transport/logistiek en financi-n.

Opkomende markt

Kok zal de eerste Nederlandse minister-president zijn die de regio bezoekt. Juist nu er geruchten van een mogelijke crisis in Brazili- de ronde doen, is een bezoek nuttig, benadrukt directeur-generaal Hofstee van Buitenlandse Zaken. – Onze handel met deze drie landen is even groot als die met China. Geen enkele opkomende markt trekt zoveel Nederlandse investeringen als Brazili-. De vooruitzichten zijn zonder meer gunstig, ondanks de huidige turbulentie. Daarom is het een goed moment om ons vertrouwen uit te drukken. –

Staatssecretaris Ybema van EZ beaamt dit. – Het is een belangrijk teken dat wij ze niet in de steek laten. Dat blijkt uit de investeringsbeschermingsovereenkomst die we gaan tekenen. –

Het is nog maar enkele jaren geleden dat Brazili- een hyperinflatie kende van maar liefst vijfduizend procent. De pas herkozen president Cardoso heeft die getemd. Maar voor volgend jaar wordt een negatieve groei van CCn tot drie procent verwacht.

Toch ziet Rob Kreukniet van KPMG goede kansen, zo liet hij in het jongste nummer van blad Forum optekenen: – Brazili- biedt goede kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven omdat de infrastructuur – havens, luchthavens en algemene werken – nog niet tot volle wasdom is gekomen.

Brazili- is met 160 miljoen inwoners en een oppervlakte die groter is dan de EG het belangrijkste land van de Mercosur. Dat is een EG in wording samen met Argentini-, Paraguay en Uruguay, met Chili als geassocieerd lid.

Na de VS, Frankrijk en Spanje is Nederland in Brazili- de grootste buitenlandse investeerder.

Hightech nodig

Lid raad van bestuur R.G. Campen van DHV, bevestigt de goede kansen voor de natte waterbouw. – Het is altijd een door de dollar gedomineerde markt geweest, maar die gaat nu meer open. Dat schept kansen. Je moet er wel met hightech in, want het is een hoog ontwikkeld land, waar je anders geen kans maakt. –

DHV is langer actief in Brazili- in het watermanagement en de aanleg van infrastructuur. Gewerkt wordt aan een eigen vestiging ter plekke. Voor een crisis toont Campen zich weinig bevreesd: – Wij hebben daar vele crisissen overleeft en zijn optimistisch dat de economie zich weer snel zal stabiliseren. –

Ook Arcadis zit op het vinkentouw om een positie in te nemen, meldt woordvoerder J. Sloten. – Wij zijn op zoek naar een overname of fusie in Brazili-. – Het bedrijf heeft met Arcadis Geotecnica al een vestiging in Chili. Vier procent van de omzet komt uit Latijns-Amerika.

Het derde ingenieursbureau in het reisgezelschap, Haskoning, is er nog niet actief. Voorzitter raad van bestuur J.F. de Haan ziet de reis als een ori-ntatie. – Wij verwachten er niet op korte termijn opdrachten van, maar het is goed om ons gezicht te laten zien. –

Havens

– Een moeilijke markt voor ingenieursbureaus – , zo weegt woordvoerder De Groot van HAM de kansen. – En de civiele bouw heeft er niets te zoeken, want er zitten veel goede eigen bedrijven. –

Kansen ziet hij wel in de havensteden. De Groot: – Brazili- heeft veel havens waar jarenlang niets aan is gedaan. Het zijn de slechtst gerunde havens met de duurste overslagtarieven ter wereld. De baggerschepen zijn verwaarloosd. Nu is niet alleen onderhoud nodig maar ook uitbreiding. –

Azi-

De Groots schatting is dat deze regio des te belangrijker is geworden sinds de crisis in Azi-. Zijn collega Smorenburg van Van Oord AZC stemt daar impliciet mee in als hij zegt dat voor dit bedrijf de regio nu nog niet belangrijk is qua omzet, maar wel het belangrijkste acquisitiegebied.

Hoog gezelschap

Min of meer geldt dat ook voor Boskalis. Dit bedrijf is een tijdje niet zo actief geweest in Brazili- maar ziet er nu aantrekkelijk baggerwerk op de markt komen. Het wegvallen van Azi- noemt woordvoerder F. Rousseau relatief: – Singapore is een belangrijke kurk gebleven. En daar valt binnenkort de beslissing over een mega-baggerwerk. –

De origineelste reden om met de missie mee te gaan geeft woordvoerder N. de Geus van Ballast Nedam. Dat bedrijf verzet al jaren werk in Zuid-Amerika. Eind dit jaar zal naar verwachting voor tweehonderd miljoen gulden zijn omgezet in Brazili- en Argentini-. De Geus: – Een reis met een dergelijk hoog gezelschap is dan een goede gelegenheid om aan de overheid te laten zien wat wij daar doen en waarom goede relaties met die landen zo nuttig zijn. –

Reageer op dit artikel