nieuws

KvK woest op agressieve Duitse belastingdienst

bouwbreed Premium

dusseldorf – Bij de Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel in Dusseldorf staat de telefoon roodgloeiend omdat in de deelstaat Noordrijn-Westfalen de belastingdiensten een klopjacht zijn begonnen op het Nederlandse bedrijfsleven.

Volgens Carin Schwenger-Van Tuil van de Handelskamer heeft de coordinator van de speciaal in het leven geroepen ‘Sonderstelle’ Buitenlandse Bedrijven in Noordrijn-Westfalen haar verzekerd dat hoe dan ook nu alle Nederlandse bouwbedrijven voor de bijl gaan.

De vloedgolf aan telefoontjes naar de KvK ontstond na aanleiding van het begin deze maand gehouden seminar met de titel ‘De fiscus slaat toe; niet alleen in Noordrijn-Westfalen’. Zowel accountants als plaatselijke belastingdiensten en ministeries vroegen zich verbaasd af of het tussen Nederland en Duitsland gesloten verdrag ter voorkoming van dubbele belastingen gewijzigd is. Dat blijkt niet het geval. Wel stelt de KvK vast dat de belastingdiensten in Aken, Keulen, Wuppertal en Bielefeld hun beleid drastisch hebben aangepast. Zo worden voortaan ook kortlopende projecten van bijvoorbeeld drie maanden bij elkaar opgeteld als de werkzaamheden zich binnen een straal van vijftig kilometer bevinden. Daardoor blijken ongemerkt tal van bedrijven plotseling voor de belastingdienst het hele jaar in Duitsland actief en krijgen ze een aanslag.

De KvK waarschuwt dat ondanks de sussende mededelingen van het Bundesfinanzamt in Bonn, alle in Duitsland werkzame bouw- en montagebedrijven er op moeten rekenen binnen Duitsland al belastingplichtig te zijn of dat binnenkort te worden. Ook al is de wijziging van de wet in het belastingverdrag nog niet in werking getreden. De Duits-Nederlandse Kamer vvan Koophandel adviseert de bedrijven zich goed te informeren.

Reageer op dit artikel