nieuws

IBC Vastgoed koopt Lichttoren van Philips

bouwbreed Premium

eindhoven – Het gevaar van sloop van de vermaarde Philips Lichttoren in Eindhoven is van de baan. Projectontwikkelaar IBC Vastgoed heeft zich aangemeld als koper van het opvallende gebouw. De onderneming wil het complex herontwikkelen.

Een ware storm van kritiek barstte enkele weken geleden los in Eindhoven. Waarom in vredesnaam gaat Philips de Lichttoren verkopen, vroegen de inwoners en de gemeente zich boos af. Ook voor het Eindhovens gemeentebestuur kwam het afstoten van de Lichttoren door Philips als volslagen verrassing. Behoud van het markante gebouw lijkt verzekerd, nu IBC Vastgoed heeft aangekondigd het te willen overnemen van Philips.

De verkoop van de Lichttoren benadrukt nog eens dat Philips zich langzaam aan losweekt van Eindhoven. Het aanstaande vertrek van het hoofdbestuur naar Amsterdam deed de stad al op haar grondvesten schudden.

Voor Philips Lighting, eigenaar van de Lichttoren, zijn de toren en de bijbehorende kantoorgebouwen niet meer functioneel voor zijn werknemers. De indeling is onpraktisch en als het kwik flink stijgt is het er erg warm. In totaal gaat het om 26.500 vierkante meter vloeroppervlak die Philips wil afstoten. Philips Lighting wil een nieuw hoofdkantoor bouwen in de nabijheid van de Lichttoren. Medio 2000 moeten de werknemers het gebouw betrekken.

Herontwikkelen

De toren mag dan markant en gezichtsbepalend zijn en cultureel en historisch van grote waarde zijn voor Eindhoven, het gebouw staat niet op de monumentenlijst. Voorgedragen op de lijst is de Lichttoren al wel. Mocht het op de monumentenlijst komen, dan komt het gebouw ook automatisch op de gemeentelijke monumentenlijst. Dan heeft de gemeente Eindhoven een flinke vinger in de pap.

IBC Vastgoed wil de Lichttoren herontwikkelen. De projectontwikkelaar uit Best wil er bedrijven gaan vestigen. Wel moet de projectontwikkelaar rekening houden met de voorgevel. De gemeente en Philips hebben al overeenstemming bereikt dat deze intact blijft. Ook is afgesproken dat de opmerkelijke gele lampen blijven branden.

Reageer op dit artikel