nieuws

‘Hoogste tijd om te gaan metselen met schelpkalk’

bouwbreed Premium

amsterdam – Het is de hoogste tijd om op grote schaal met schelpkalkmortel te gaan metselen. De voordelen voor het milieu zijn duidelijk. Grootschalige toepassing van schelpkalk past goed in het milieubeleid van de overheid.

“Waar wachten we nog op?” besloot dr. P. Fraanje zijn lezing op de tweede nationale Dubodag in de RAI in Amsterdam. “De voordelen van schelpkalk zijn zo duidelijk. Er is elk jaar weer nieuwe grondstof. In de Nederlandse wateren is de bijgroei ten minste een half miljoen kubieke meter per jaar. De fossiele voorraad is alleen al in de Waddenzee zo’n tien miljoen kubieke meter. De winning van deze schelpen van de zeebodem heeft nauwelijks gevolgen voor het ecologische systeem, zo blijkt uit onderzoek.”

Fraanje legde uit, dat schelpkalk bij de uitharding kooldioxide (CO2) bindt. Dat past goed bij het beleid van de overheid, om de hoeveelheid CO2 te verminderen. Bovendien is er weinig energie nodig om schelpkalkmortel te produceren. Ten slotte is het eenvoudig om schelpkalkmortel van bakstenen af te bikken. Zelfs de mortel is opnieuw te gebruiken, na toevoeging van nieuwe schelpkalk, stelt Fraanje. “Bovendien is de radioactieve straling van schelpkalkmortel relatief laag en zitten er niet allerlei chemische ‘verbeteraars’ in. Door vol en zat te metselen gaat er weinig materiaal verloren. Schelpkalkmortel geeft geen witte uitslag op de muur, het gevolg van vrije kalk. Metselwerk met schelpkalkmortel kan tot zeventig jaar worden gegarandeerd. De mortel is elastisch, scheurherstellend en vochtregulerend.”

Volgens Fraanje is een samenstelling van een deel portlandcement, drie delen schelpkalk en zeven delen zand goed voor de woning- en utiliteitsbouw. “Dan heeft de mortel voldoende sterkte en het metselt net zo snel als met de nu gangbare mortels.”

Dat schelpkalkmortel niet tegen vocht zou kunnen, is een sprookje. Volgens Schelpkalk Harlingen te Hattem bewijst deze foto het tegendeel. Het verse metselwerk van de stadswallen van ‘s-Hertogenbosch kwam onlangs drie dagen onder water te staan. Het bleek in prima conditie, toen het waterpeil weer was gezakt. Er werd gemetseld met een mortel van schelpkalk, portlandcement, tras en zand, geleverd door EBC Mix Droge Mortels te Ede. Foto: Stefan Prinssen

Reageer op dit artikel