nieuws

Hengeloers op barricade Twentestad

bouwbreed Premium

Hengelo gaat op de barricade. Burgers van de 80.000 inwoners tellende stad beginnen een intensieve campagne tegen de mogelijke vorming van Twentestad (samenvoeging van Enschede, Borne en Hengelo). Er is een burgerlijk actiecomite opgericht die allerlei ludieke middelen aangrijpt om de fusie tussen de drie gemeenten tegen te houden. Over enkele maanden velt de Eerste Kamer een definitief oordeel.

Billboards met de tekst ‘Samenwerken Ja! Twentestad Nee’ staan langs de invalswegen van Hengelo opgesteld. T-shirts en affiches met dezelfde tekst zijn reeds gedrukt. Het huis-aan-huis verspreiden van briefkaarten en deze ophangen aan een enorme waslijn. Horeca-ondernemers die in protest-shirts hun bezoekers voorzien van een natje en een droogje. Ja, zelfs een carnavalskraker die de zelfstandigheid van Hengelo onderstreept, komt op de markt. Ludieke ideeen genoeg om politiek Den Haag nog op andere gedachten te brengen. De briefkaartenactie eindigt in een gang naar het Binnenhof, waar een delegatie van het comite een petitie zal aanbieden. De campagne neemt ongeveer negen maanden in beslag, totdat de Eerste Kamer een besluit neemt over de vorming van Twentestad die 250.000 inwoners zal gaan tellen.

Het 25 leden tellende actiecomite zetelt in een leegstaande ruimte in het stadhuis. De gemeente Hengelo heeft een deel van haar onderkomen gratis beschikbaar gesteld. De gemeenteraad stelt zich pal op achter het burgerlijk initiatief. Alle kosten die het comite maakt, vergoedt de raad.

De gemeente heeft de actiecampagne op gang geholpen. Ambtenaar C. Lange, belast met de gemeentelijke herindelingszaken, is een van de drijvende krachten geweest. Door het college van B en W werd hij aangewezen als coordinator. Volgens hem leeft de kwestie in de metaalstad. “We hebben tot dusver al tientallen reacties van de Hengeloers binnen. Die zullen we allemaal bundelen. Wij hopen dat de Kamerleden gevoelig zijn voor de ludieke acties die het comite nu op touw zet. Het is in elk geval gebleken dat het uitwisselen van argumenten niet meer helpt”.

Reageer op dit artikel