nieuws

Gestaag tikt de regen…

bouwbreed

De regen maakt niet alleen slachtoffers onder bouwers. Ook ingenieursbureaus met aannemersactiviteiten lopen klappen op. Voor Arcadis vormt de recente zondvloed aanleiding, het bedrijfsonderdeel ‘Realisatie’ terug te brengen met zestig mensen. De vraag is of ingenieurs ook moeten graven, hameren en spijkeren.

Bij de drie grote Nederlandse bureaus – Arcadis, Fugro en Grontmij – is het uitvoeren van activiteiten traditioneel onderdeel van de bedrijfsvoering. Arcadis en Grontmij zijn uitstekend in staat om het management van een bouwproject te voeren, maar schromen daarnaast niet om met de poten de klei in te gaan. Maar de vraag is nu, of dat behoort tot de kernactiviteit. Echte aannemers/groenvoorzieners zijn veel beter geequipeerd om projecten zoals de aanleg van een Floriade-terrein te realiseren.

Er zijn voorbeelden van ingenieursbureaus die zich uitsluitend concentreren op het verkopen van kennis. Bij DHV is bewust nee gezegd tegen het facet realisatie. Het bureau uit Amersfoort heeft pure engineering als kernactiviteit benoemd. Terwijl de regen met bakken uit de lucht valt, dieselt de ‘uren-fabriek’ DHV door. De onderneming blijkt in staat om dit jaar een winst te tonen die minimaal twintig procent hoger ligt dan 1997. Het maken van een bewuste keuze kan dus lucratief zijn.

Reageer op dit artikel