nieuws

Feldbiss-breuk kwelgeest bij plan voor parkeergarage

bouwbreed Premium

sittard – De Feldbiss-breuk, een storing in de aardkorst die dwars onder het centrum van Sittard loopt, maakt de bouw van een ondergrondse parkeergarage met 340 parkeerplaatsen op het Burgemeester Dassenplein onmogelijk. De voorgenomen uitvoering van de bouw komt hiermee in het gedrang.

In mei keurde de nieuwe gemeenteraad het plan tot herinrichting van het Dassenplein goed. Behalve de parkeergarage, gaat het om de bouw van een appartementencomplex en kantoorflat voor gemeenteambtenaren. Het is niet bekend of de aanwezigheid van de breuk ook hierop invloed heeft.

Boosdoener en kwelgeest voor de gemeente is de ‘ontdekte’ storing. De gemeente Sittard hult zich in stilzwijgen. Pas in de vergadering van de commissie Stadsontwikkeling, gaven B enW uitleg. Sittard worstelt met de vraag waarom nu pas is ontdekt dat de breuk de bouw nadelig beinvloedt. Jarenlang is op het plan gestudeerd; recent bleek dat de ondergrond ongeschikt is. Volgens een Limburgse geoloog leert de ervaring dat bij grote bouwwerken in de omgeving van storingzones niet gebouwd kan worden zonder dat er extra voorzieningen worden getroffen. In Sittard is de St. Jozefkerk van de wijk Stadbroekhier een voorbeeld van. De kerk werd begin jaren vijftig gebouwd op drijfzand en wordt binnenkort gesloopt.

De bouw van de mijnschacht voor de Staatsmijn Beatrix in Vlodrop, die overigens nooit in bedrijf werd genomen, ondervond door de nabijheid van de Felbiss-breuk grote vertraging. De enorme hoeveelheid water onder hoge druk, die de storing met zich meevoert, was hieraan debet.

De Staatsmijnen moesten eind jaren veertig tonnen extra investeren bij het aanleggen van een ondergrondse steengang door Zuid-Limburg. Dit om de storing, ontstaan in de oertijd, te kunnen doorklieven.

Reageer op dit artikel