nieuws

Dubodag vol spraakverwarring

bouwbreed Premium

Er was dubo, er waren sprekers, er waren workshops en voor wie het laatste nieuws op het gebied van duurzaam bouwen wilde vernemen was er Cobouw. Toch ontbrak er iets: het antwoord op de vraag wat betekent ‘dubo’ nu eigenlijk? Goed, het heeft te maken met energiezuinig, het heeft te maken met milieuvriendelijk, het heeft te maken met… Maar wat is het nou precies. geen van de twaalfhonderd bezoekers van de Nationale Dubodag die dit jaar voor de tweede keer werd gehouden, kon antwoord geven op die vraag. En ook de honderdvijfentwintig standhouders stonden met een mond vol tanden ook al was er informatie beschikbaar over de meest uiteenlopende onderwerpen die allemaal op de een of andere manier met duurzaam bouwen te maken hadden.

Toch werd door al die produktinformatie de schijn gewekt alsof duurzaam bouwen het succes van de twintigste eeuw is. Maar schijn bedriegt, zoals deze krant gisteren ook al berichtte. Een kwart van de architecten en ruim de helft van de aannemers heeft geen flauw benul wat duurzaam bouwen inhoudt. “Dat is helemaal niet erg”, zo viel tijdens een persconferentie te vernemen uit de mond

van ir. J.C. Heemrood, directeur van het Nationaal DuBo-Centrum. “Het is precies wat we verwacht hadden. Eigenlijk zijn we heel tevreden over het resultaat. De groep ‘nietweters’ wordt kleiner!”

Toch waren alle partijen het er over eens dat er in elk geval iets moet worden gedaan om duurzaam bouwen op grote schaal te promoten.

Over de vraag hoe doe je dat liepen de meningen sterk uiteen. ‘Regelgeving’, was een kreet. Anderen riepen dan dat dat niet voldoende is. Wat dan wel? Communicatie-deskundigen inschakelen opperde iemand. Tsja, het is de vraag of dat wel voldoende is repliceerde een deskundige.

Op de dubodag in Amsterdam bleek grote belangstelling te bestaan voor Cobouw, die aan het onderwerp duurzaam bouwen een themapagina besteedde

Reageer op dit artikel