nieuws

Dubbellaags zoab heeft toekomst

bouwbreed Premium

breda – Zeer open asfaltbeton (zoab) in twee lagen vraagt veel zorg en aandacht. Maar de positieve eigenschappen maken dat het materiaal toch veel toekomst heeft. Dit viel gisteren te beluisteren op het symposium over dit materiaal.

Zeer open asfaltbeton is stiller dan andere wegdekken en voert bovendien water beter af. De akoestische prestaties van het mengsels nemen toe naarmate het mengsel fijner wordt. Helaas worden de waterafvoerende eigenschappen dan minder gunstig. Een wegdek van twee lagen zeer open asfaltbeton, een dunne fijne laag en een dikkere grovere, combineert de twee eigenschappen.

De ervaringen met beheer en onderhoud van tweelaags zoab zijn gunstig, hoewel aan dit materiaal ook nadelen zijn verbonden. In verband met wringing door de banden is zoab op kruispunten niet toe te passen. Ook de afwatering van het wegdek vraagt speciale aandacht. Om de geluidsreducerende eigenschappen op peil te houden, is het noodzakelijk het zoab een tot tweemaal per jaar te reinigen. Tweelaags zoab blijkt gevoelig voor mechanische schade. Is deze aanwezig op extra belaste plaatsen, dan moet de schade direct worden hersteld om uitbreiding te voorkomen. Dit duidt erop dat het tweelaags zoab-concept verder moet worden geoptimaliseerd.

De nieuwste ontwikkelingen hebben al aangetoond dat het nog stiller kan. De speciale tweelaags zoab die in Breda op twee plaatsen is toegepast (Twinlay-M), heeft een beduidend betere geluidsreducerende werking dan de gebruikelijke toepassingen van tweelaags zoab. Voor het onderhoud moet worden gezocht naar betere reinigingssystemen. Deze tweelaags zoab met fijngegradeerde toplaag lijkt ook nog een betere weerstand tegen wringkrachten te bezitten.

Reageer op dit artikel