nieuws

Draai- en freesbank vraagt weinig kennis

bouwbreed

zijdewind – “Kind kan de was doen”, zegt geestelijk vader Riny Assink over de Delta 500, een nieuwe computergestuurde draai- en freesmachine. Zonder specialistische kennis kan een werknemer de machine bedienen en de ingewikkeldste bewerkingen uitvoeren. Het nieuwe apparaat komt nog dit jaar op de markt.

Al negen jaar werkt Assink aan het nieuwe systeem, als technisch directeur van Teamwork Technology in het Noord-Hollandse Zijdewind. Om zijn vinding op de markt te brengen werkt hij samen met Teamwork. Zijn eenmanszaak bleek daarvoor te klein.

Kern van de machine is de nieuwe software. Terwijl veel computergestuurde apparatuur onder DOS of Windows NT werkt, maakt de Delta 500 gebruik van het Tramiel Operating System, kortweg TOS. Assink: “DOS en Windows NT kunnen bepaalde handelingen niet uitvoeren, TOS wel en zo krijg je veel meer mogelijkheden.” Met TOS als basis heeft hij een geheel eigen en gebruikersvriendelijke software ontwikkeld, die de opdrachten aan het draai- en freesapparaat geeft.

Eenvoudig

Assink demonstreert dat met zijn computer. Steeds verschijnt er een schermpje dat vraagt welke handeling moet worden uitgevoerd en later meldt hoe. Op het scherm verschijnt het werkstuk grafisch in beeld, waarbij fouten snel worden herkend. Met ‘enter’ gaat de draai- en freesbank aan het werk, tot op de honderdste millimeter nauwkeurig.

“Eigenlijk kun je de bewerkingen invoeren zonder een technische tekening. Als je de gegevens op een memobriefje hebt, kun je al aan de gang”, vervolgt de machine-ontwerper. Wel is er iemand nodig die verstand heeft van hout- of metaalbewerking om de verschillende gereedschappen te kiezen.

Nico de Bruin van TNO, die het apparaat testte, is nog steeds onder de indruk van de eenvoud van de software: “Zoals we hier vaak zeggen, elke sukkel kan er mee werken”. De TNO-man beproefde het apparaat ook op de mechanische conditie, en de geometrische en positionele nauwkeurigheid. Op die punten kreeg het apparaat ook een dikke voldoende.

Eenmanszaak

Assink kwam op het idee om de machine te ontwerpen toen hij zich realiseerde dat hij voor zijn eigen bedrijf ook computergestuurde machines nodig had. Omdat hij een eenmanszaak in speciaalmachines bezat, bleek het een dure geschiedenis. “En dus was ik zo eigenwijs om dat zelf te ontwikkelen. En daar is deze machine uit voortgekomen”, verklaart de ontwerper. Speciale machines maakt hij overigens nog steeds. En sinds het nieuwe besturingssysteem af is, heeft hij al een tien machines geleverd die ermee werken.

Volgens de geestelijk vader is de draai- en freesbank uniek in de wereld. Er zijn geen andere draai- en freesbanken die volgens het TOS systeem werken en zeker niet op deze simpele manier. Daarnaast werkt de bank met drie assen voor contourbesturingen en heeft het acht uitgangen om extra gereedschap aan te sturen of om pompen en dergelijke te besturen.

Reageer op dit artikel