nieuws

Ziekenfonds moet asbestzieken betalen

bouwbreed Premium

parijs – Het Franse ziekenfonds moet alle bouwvakkers met gezondheidschade door asbest schadeloos stellen. De rechtbank in Bordeaux noemt het fonds schuldig, omdat het niet aan de officiele plicht tot voorlichting voldeed.

Het fonds had werkgevers en werknemers in de bouw moeten wijzen op de gevaren die het werken met asbest veroorzaakt. Het vonnis werd gewezen nadat elf werknemers van de firma Everite een zaak tegen hun werkgever hadden aangespannen.

Volgens de rechter had Everite een onvergeeflijke fout begaan, maar was het ziekenfonds de hoofdschuldige.

De uitspraak zal in de bouwwereld voor een jurisprudentie zorgen. Op dit ogenblik wachten vijfhonderd slachtoffers op de afhandeling van hun aanklacht. De Franse minister van arbeid Martine Aubry kondigde aan dat vanaf 1 januari 1999 alle slachtoffers van arbeidsongevallen twee jaar de tijd hebben om voor hun rechten op te komen. “Alle dossiers van slachtoffers van asbest worden heropend,” deelt Aubry desgevraagd mee. “Dat zijn wij hen verschuldigd.”

Het besluit wordt meegenomen in een wetsontwerp voor de financiering van het ziekenfonds voor het komende jaar. Voor het betalen van de schadevergoedingen is inmiddels vijftig miljoen gulden gereserveerd. Volgens het Instituut voor de Gezondheid en Medisch Onderzoek sterven in Frankrijk jaarlijks 2000 mensen aan kanker na het inademen van asbestvezels. In zeven van de tien gevallen is dit als gevolg van werk met bouwasbest. Slechts een tiende van de slachtoffers werd tot nu toe schadeloos gesteld.

Reageer op dit artikel