nieuws

Vrouwen in de zaal, mannen aan het woord

bouwbreed Premium

“Kunt u mij horen?” vraagt een spreekster. Van achter uit de zaal klinkt een luid “ja!”. Toch drukt Willem van Oosterom tot tweemaal toe op de knop van de microfoon, die de spreekster niet wilde gebruiken.

Zijn gebaar zegt meer over de verhouding tussen mannen, vrouwen en techniek, dan alle woorden van het seminar ‘Investeren in technisch talent van meisjes en vrouwen’.

Het seminar werd gehouden door het Netwerk Vrouwen en Techniek, in de Malietoren, het (mannen)bolwerk van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Een passende plaats, want het bedrijfsleven is het nieuwe knelpunt voor de emancipatie van de vrouw.

Op zijn minst zou je wat vuurwerk van de kant van deze vrouwen verwachten. Een stevige uiting van het ongenoegen met de behandeling die vrouwen in het bedrijfsleven ondergaan.

In plaats daarvan kwamen vooral mannen aan het woord. De vrouwen luisterden geduldig en maakten zelfs wat notities.

De enige kritische vraag was, hoeveel vrouwen in de stichting van Willem van Oosterom zitten. Hij moest bekennen, in het bestuur geen, maar hij had toch wel plannen om voor een bepaalde functie een vrouw aan te trekken. Maar krampachtig wilde hij er niet over doen …

Jos Rijkhoff van VNO-NCW presteerde het in zijn welkomstwoord om het onderwerp van het seminar geheel te negeren. Hij sprak uitsluitend over techniek, niet over vrouwen.

Cor Jansen van de Universiteit Utrecht gooide het over een heel andere boeg. Hij toonde zich intens tevreden over het aantal eerstejaars vrouwelijke studenten. Aan het eind van het seminar sprong hij op en nam – typisch mannelijk – ongevraagd het laatste woord. “De hele samenleving feminiseert, en dat is maar goed ook”, riep hij enthousiast. Maar ondertussen loopt het aantal vrouwelijke hoogleraren nog steeds terug.

Alleen architecte Timmie Thio uitte wat kritiek, op een heel bescheiden manier. “Mannen in de bouw moeten zich normaal gedragen en niet te koop lopen met hun macho-gedrag”, zei zij. “Ik merk vaak dat het heel stil wordt als ik in een bouwkeet binnenkom. Iemand zegt: ‘Er is hier een dame, heren’. Het zou heel normaal moeten zijn, vrouwen in de bouw.”

Zover zal het niet komen, als de vrouwen hun ongenoegen niet uitspreken en zij de mannen niet in de zaal zetten.

Frans van Velden

Reageer op dit artikel