nieuws

Uitspraak Hoge Raad levert meer winst op

bouwbreed Premium

den haag – Bedrijven kunnen gemakkelijker reserveringen voor toekomstige kosten van de winst aftrekken, waardoor zij dan minder belasting hoeven te betalen. De belastingdienst moet soepeler oordelen over dergelijke voorzieningen. Dat volgt uit een arrest van de Hoge Raad in een slepende belastingprocedure die was aangespannen door een baksteenfabrikant.

In de oude situatie mocht een onderneming alleen een voorziening treffen als er een ‘rechtsverhouding’ bestond. Vanaf nu vervalt die eis. De Hoge Raad bepaalde dat het criterium, dat het moet gaan om kosten die in het verleden zijn opgeroepen, blijft bestaan.

Door het arrest kunnen ondernemingen kosten die zij voorzien, gunstiger begroten. Dat leidt tot meer kostenaftrek, een lagere belastingdruk en daardoor een hogere nettowinst.

Volgens mr. H. Ruys van Moret Ernst en Young, een van de juristen die de zaak aanhangig maakte, kunnen bedrijven in het vervolg bijvoorbeeld een claim voor bodemvervuiling als voorziening op de balans zetten. (ANP)

Reageer op dit artikel