nieuws

Metselbedrijf schuldig aan dood medewerker

bouwbreed Premium

breda – Voor een bedrijfsongeval met dodelijke afloop is Brands Metselwerken uit Tilburg door de politierechter in Breda veroordeeld tot een geldboete van 11.500 gulden. Een werknemer van het bedrijf werd begin dit jaar bedolven onder een lading stenen, nadat een steiger was ingestort.

Het ongeval gebeurde 5 februari van dit jaar in Breda. Twee werknemers van Brands Metselwerken stonden op een vijf meter hoge steiger, waarop zeven pakketten stenen van 1400 kilo waren geplaatst.

De niet verankerde steiger stortte in en beide werknemers kwamen ten val. Een van hen raakte bedolven onder de stenen en overleed op de bouwplaats. De ander liep kneuzingen en bloeduitstortingen op.

Volgens het Openbaar Ministerie is de steiger door overbelasting ingestort. De pakketten stenen zouden te dicht op elkaar hebben gestaan.

Raadsman mr. R. Milo van Brands Metselwerken betwijfelt dit. Voor hem staat vast dat de steiger ‘ondeugdelijk was geconstrueerd’. Hij sprak zelfs van ‘broddelwerk’. Verder voerde hij aan dat Brands Metselwerken bij zijn werknemers bekend staat als een bedrijf dat veel waarde hecht aan veiligheid en dat de dode bijzonder wordt betreurd.

Verankerd

Rechter C. van der Weide accepteerde de lezing van de advocaat

dat er geen overtuigend bewijs is voor de overbelasting van de steiger.

Wel valt Brands Metselwerken aan te rekenen dat de steiger niet was verankerd. De rechter legde het bedrijf hiervoor een boete van 15.000 gulden op, waarvan 5.000 gulden voorwaardelijk.

Ook kreeg het concern een geldboete voor overtreding van het Bouwprocesbesluit.

Reageer op dit artikel