nieuws

Jongeren testen vaardigheden op Euroskills

bouwbreed Premium

zoetermeer – Maar liefst honderdzeventig jongeren uit negentien Europese landen maken de komende week hun opwachting in Groningen. Onder de naam Euroskills binden zij daar met elkaar de strijd aan. Er staat veel op het spel. Voor de winnaars kwalificatie voor de wereldkampioenschappen volgend jaar in Canada, voor de ambachten enthousiasme van de jeugd.

Euroskills omvat 25 beroepenwedstrijden. De jonge bouwvaklieden testen hun vaardigheden in verschillende disciplines: tegelzetten, metselen, natuursteenbewerken, schilderen, stukadoren, bouwtimmeren en constructie-bankwerken.

De wedstrijden zijn ingegeven door de goede presentaties van Aziatische landen tijdens internationale kampioenschappen. Zij houden onderling beroepenwedstrijden die een opstapje zijn naar de wereldkampioenschappen. Het initiatief voor Euroskills ligt bij de Stichting Beroepenpromotie Nederland (SBN) en haar Britse zusterorganisatie. Euroskills krijgt in 2000 een vervolg in Portugal of Engeland.

De Europese beroepenwedstrijden zijn meer dan een competitie. Voor de Martinihal in Groningen is een grote tent opgesteld. Daar demonstreren jonge vaklui uit verschillende disciplines hun beroep; 25 ervan mogen niet deelnemen.

Euroskills dient nog een ander, minstens zo belangrijk doel. Jongeren kunnen er met eigen ogen zien hoe leuk het is een vak te beheersen. Daardoor lopen ze misschien warm voor een technisch of ambachtelijk beroep. Nu kiezen te weinig jongeren voor een beroepsopleiding, terwijl het aantal dat er wel aan begint maar halverwege afhaakt, ook erg groot is. De beroepenwedstrijd is er dus mede op gericht het personeelstekort terug te dringen.

Prins Willem Alexander opent Euroskills op dinsdag 27 oktober. De wedstrijden vinden plaats van 28 tot en met 30 oktober. De prijsuitreiking vindt plaats op 31 oktober. De wedstrijden worden gehouden in de Martinihal in Groningen, Leonard Springerlaan 2.

De Nederlandse bouwploeg: ù Bouke Koopman en Peter van de Coolwijk (bouwtimmeren) ù Fred Dekker en Sander te Stroet (metselen) ù Robert Arends en Gerben Dannenberg (tegelzetten) ù Frank Sikking en Marcel Litjes (natuursteenbewerken) ù Menno van Bree en Toine Gijzel (schilderen) ù Gerwin Kijk in de Vegte, Paul Roeffen en Dennis van der Reest (stukadoren) ù Bart Derks, Werner Verhagen (constructiebankwerken)

Openingstijden: ù woensdag 28 oktober 13.00-21.00 uur; ù donderdag 29 oktober 09.00-21.00 uur; ù vrijdag 30 oktober 09.00-15.00 uur. De toegang is gratis. Voor nadere informatie, telefoon (010) 2999508.

Reageer op dit artikel