nieuws

Heerlen en Kerkrade ruzien bij rechter over Roda-stadion Zitting in Maastricht over bouwmarkt moet uitsluitsel geven

bouwbreed Premium

heerlen/kerkrade – Met behulp van de rechter wil de gemeente Heerlen de bouw van het nieuwe voetbalstadion Roda JC stoppen. De Limburgse gemeenten ziet vooral in de realisering van de bouwmarkt naast het nieuwe stadion een directe bedreiging voor de eigen uitbreiding van de woonboulevard. Roda JC zegt in een reactie de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. “We zijn blij dat de kogel nu door de kerk is”, reageert Th.J. Pickee, bestuurslid van de Limburgse voetbalclub. Kerkrade beschouwt de gerechtelijke tussenkomst eveneens als ‘een zegen’.

Op papier moet in maart 2000 het nieuwe onderkomen van de voetbalprofs uit Kerkrade klaar zijn.

Ballast Nedam en HBM zijn onder directie van Arcadis Bouwinfra bv inmiddels begonnen met de bouw van het miljoenenproject. Belangrijke peilers in de financiering vormen een bouwmarkt en commerciele ruimten inen om het nieuwe stadion.

En juist deze twee voornemens zijn een doorn in de ogen van buurgemeente Heerlen en het bedrijfsleven op de aanpalende woonboulevard.

Heerlen en de daar gevestigde bedrijven vrezen de concurrentie van vooral de bouwmarkt die door Hornbach wordt gerealiseerd.

Ultieme poging

Bezwaarschriften tegen de bouw van het stadioncomplex zijn echter steeds door de gemeente Kerkrade categorisch van tafel geveegd. Heerlen onderneemt nu een laatste en ultieme poging de bouw te stoppen.

Bij de rechtbank van Maastricht heeft de gemeente een beroepschrift ingediend. Omdat behandeling hiervan de nodige tijd vergt, vraagt Heerlen de rechter nu om een voorlopige voorziening.

“We willen”, zo licht gemeente-woordvoerder Gielen van Heerlen toe, “dat met de bouw onmiddellijk wordt gestopt. We hebben niets tegen het stadion maar de bouwmarkt kan echt niet.” In de aanvraag, waarvoor door de rechtbank in Maastricht nog geen behandeldatum is geprikt, stelt Heerlen dat de ontwikkeling van het Roda JC-stadion ‘de uitbreiding van de woonboulevard in sterke mate zal frustreren’. Gielen: “Binnen vijf minuten ben je van de Locht (waar Roda bouwt) bij de woonboulevard. Zeker over de snelweg zit je er zo.”

A. Zeeuwen, wethouder van ruimtelijke ordening in Kerkrade, is nuchter in zijn commentaar over de kwestie.

“Wij hebben nooit een negatieve relatie tussen de bouwmarkt van Hornbach en de woonboulevard van Heerlen gezien. Sterker, als het bij de een regent druppelt het bij de ander.”

Forceren

Zeeuwen is ingenomen met het feit dat Heerlen nu via de rechter een beslissing wil forceren. “Het is net als bij een burenruzie waar twee partijen niet uit komen. Dan is het goed als een onafhankelijke derde uitsluitsel geeft.” De VVD-wethouder is ervan overtuigd dat de rechter de vraag om een voorlopige voorziening afwijst. “Waarom? Omdat we in het verleden hebben afgesproken een gezamenlijk beleid te voeren over de ontwikkelingen rond deze corridor. En dat dat nu niet is gebeurd, komt omdat alle partijen te zwaar de stellingen hebben betrokken. En wellicht ook”, aldus Zeeuwen, “omdat Heerlen door de grotere bedrijven op de woonboulevard onder druk is gezet.”

Duidelijkheid

Heerlen wil, ‘nu de zaak onder de rechter is’, verder inhoudelijk niet op de zaak ingaan. Volgens Roda-bestuurslid Th.J. Pickee zal, als de rechter eenmaal uitspraak heeft gedaan, de kou uit de lucht zijn. “We zijn blij dat er nu duidelijkheid komt. Het hangt al zolang boven onze hoofden. Maar uit contacten met raadslieden, en ook de gemeente, hoeven we ons geen zorgen te maken.”

Hij zegt uit te kijken naar week 46 wanneer een begin wordt gemaakt met het slaan van de 850 palen ten behoeven van het nieuwe stadion. “Dan zijn we pas echt aan de gang”, aldus Pickee.

Reageer op dit artikel