nieuws

Bonden stellen GTI salarisschalen voor

bouwbreed Premium

rotterdam – De CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten blijven personeel en buitenstaanders van GTI bestoken met pamfletten. Daarmee willen zij het elektrotechnisch installatiebedrijf zover krijgen dat ze hun arbeidsvoorwaarden verbeteren.

De salarissen bij GTI zijn dringend aan verbetering toe, vinden de bonden. De honorering blijft al jaren fors achter bij vergelijkbare installateurs. Bovendien wordt er gewerkt met twee loonschalen, een voor werknemers in de Randstad en een voor werknemers daarbuiten. De bonden stellen voor de twee schalen door een nieuwe loonschaal te vervangen. Structuur en vorm zouden identiek moeten zijn aan die in de cao metaal en techniek. Er zouden tien schalen moeten worden gehanteerd met de mogelijkheid van jaarlijkse periodieken. Het salaris bij normaal functioneren ligt in de visie van de bonden op 10 procent boven de cao-schaal. Dat blijkt namelijk bij vergelijkbare ondernemingen ook het geval te zijn. Op grond van beoordeling zou hiervan tot 6 procent naar boven en beneden kunnen worden afgeweken. Een maandag uitgedeeld pamflet geeft naast de voorgestelde lonen per schaal ook aan hoeveel GTI-werknemers er in verhouding met collega’s bij andere bedrijven op tekort komen.

De in de tien schalen opgenomen maandbedragen hebben nog betrekking op dit jaar. Per januari 1999 zouden die met 0,75 procent moeten worden verhoogd.

Voorgesteld wordt met GTI een overgangsregeling overeen te komen, waarmee de verschillen in een aantal stappen worden overbrugd. Ook zal duidelijk moeten worden dat periodieken jaarlijks automatisch dienen te worden toegekend, iets wat bij GTI niet vanzelfsprekend blijkt te zijn.

Afgelopen vrijdag bleek de directie van GTI Holding in Bunnik niet bereid tot enig commentaar op de actie van de bonden. Ook maandag werd tevergeefs om commentaar gevraagd.

Reageer op dit artikel