nieuws

Beveiligingsapparatuur verslechtert veiligheid

bouwbreed Premium

dronten – “Leden van het criminele gilde lijken de tijd mee te hebben. Zij maken volop gebruik van geavanceerde communicatie- en informatietechnieken, waaronder ook het Internet. Want via dit wereldwijde web kan allerlei informatie worden opgevraagd over elk denkbaar onderwerp. Met deze moderne communicatiemiddelen worden criminele handelingen voorbereid en zelfs uitgevoerd.”

Dat zei voorzitter T. Jacobs van de Sectie Beveiliging van Unie van elektrotechnische ondernemers (Uneto) gistermiddag tijdens de tweede Uneto-Beveiligingsdag. Het thema luidde ‘Beveiliging overdag: een noodzaak!’.

Jacobs constateerde dat er criminelen zijn die te werk gaan met zeer basale hulpmiddelen of zelfs zonder. “Denk bijvoorbeeld aan een als onderhoudsmonteur verklede persoon die tijdens kantooruren computerapparatuur het pand uitdraagt. De tijd dat delicten als inbraak, vernieling, brandstichting en vandalisme alleen in donkere uren wordt gepleegd, ligt al lang achter ons. Berichtgeving maakt duidelijk dat zulke delicten in principe elk moment van de dag voorkomen. Een eenvoudig inbraaksignaleringssysteem alleen is in veel situaties allang niet meer voldoende.”

De aanwezigen waren afkomstig uit diverse geledingen van het bedrijfsleven en overheidsinstellingen. Omdat Uneto tijdens de themadag vooral locaties met een hoge toegankelijkheid en een openbaar of semi-openbaar karakter wilde belichten, was Niels van Leeuwen van ziekenhuis Leyenburg in Den Haag een van de gastsprekers in Dronten. Hij is coordinator van een project ‘Veiligheid en ziekenhuizen’ in de regio Haaglanden.

Van Leeuwen vertelde zijn toehoorders dat ziekenhuizen gatenkazen zijn. Overdag heeft zo’n gebouw circa 120 in- en uitgangen, wat zeer onoverzichtelijk en praktisch niet beheersbaar is. “Dit houdt in dat ongeveer 775.000 mensen per jaar een ziekenhuis in en uit wandelen”, stelde Van Leeuwen. “Ik leg nieuw personeel regelmatig voor dat zij er rekening mee moet houden dat de kamer of kantoordeur moet worden vergeleken met de buitendeur van een woonhuis of winkel. Zo’n deur sluit je toch af, al is het maar voor een sanitaire stop. Juist daar ligt het begin van de beveiligingsproblemen.”

Hulpmiddel

Van Leeuwen benadrukte dat duidelijk moet zijn dat beveiligingsapparatuur zeker nut heeft als hulpmiddel. “Het kan de ogen en oren zijn van de beveiligingsmedewerker. Voorwaarde is echter dat je direct reageert op het gesignaleerde. Een goede bezetting van de beveiligingsdienst is dan nodig en niet een persoon. Als je bijvoorbeeld waarneemt op de monitor dat een medewerkster wordt aangerand, zul je er met spoed naar toe moeten gaan en niet na constatering de politie moeten bellen, met soms een aanrijtijd van tien minuten.”

“Beveiliging is voorkomen of in een vroeg stadium de aanvang van de criminele daad stoppen. Als daarvoor CCTV of andere apparatuur wordt gebruikt, is het hulpmiddel toe te juichen. Daar waar het louter dient om op de kosten van beveiligingsmedewerkers te besparen, zet ik mijn vraagtekens. Beveiligingsapparatuur alleen kan de veiligheid vaak meer verslechteren dan deze te verbeteren”, is de overtuiging van Van Leeuwen.

Reageer op dit artikel