nieuws

Aparte prijsvraagregel voor ontwikkelaars

bouwbreed

amsterdam – Voor prijsvragen waarbij combinaties van ontwerpers en ontwikkelaars zijn betrokken moeten aparte spelregels komen. Rijksbouwmeester Patijn heeft opdracht gegeven aan Architectuur Lokaal om daarnaar een onderzoek in te stellen.

De regels dienen als aanvulling op het Kompas, een reglement voor ontwerpwedstrijden dat ruim een jaar geleden door overheden, bouwers en ontwikkelaars is bekrachtigd. De ‘beheerder’ van het Kompas, Architectuur Lokaal, ziet als specifieke problemen bij de wedstrijden de lange tijdsduur die er veelal mee gemoeid is, de grote investeringsrisico’s en de onvoorspelbaarheid van de politieke besluitvorming en publieke opinie. Vaak is onduidelijk geregeld wat het zwaarst moet wegen, de ontwikkelingsaanbieding of het bijpassende ontwerp.

Een model-wedstrijdprogramma maakt een einde aan verspilling van energie, creativiteit en geld, in het verleden regelmatig het gevolg van dit soort onduidelijkheden, aldus Architectuur Lokaal.

Reageer op dit artikel