nieuws

Afdeklatjes lapmiddel voor scheur in plafond

bouwbreed

maastricht – Scheurtjes en scheuren in de plafonds van 55 van de 144 huurwoningen in het Maastrichtse Complex 212 tasten het woongenot van de huurders aan. Eigenaresse Woningstichting St. Servatius heeft de scheuren laat dichttimmeren met houten afdeklatjes van vijftig centimeter lang en 1,5 centimeter dik. Lapmiddelen, vinden de huurders.

Complex 212 werd in 1973 in twee lagen gebouwd. Op de benedenverdieping werd de vloer op de woningscheidende wand gelegd, op de verdieping tussen de muren geklemd. Daardoor worden de vloeren alleen door de

spouwmuren gedragen. In de plafonds ontstaan scheuren waaruit regelmatig gruis valt. Op een enkele plaats lekt zelfs douchewater door tot in de meterkast.

Servatius staat voor een raadsel. Rayonleider Daniels van de woningstichting wijt de scheurvorming aan het verschil in de uitzettingscoefficient van het materiaal waarmee de vloeren en de muren zijn gemaakt. De overige woningen in het complex hebben deze scheurvorming niet.

De eerste klachten dateren van de beginjaren van het complex, de eerste bezwaren werden vijf jaar geleden gemeld. Inmiddels is de verstandhouding tussen de huurders en verhuurders belabberd. Dat komt onder andere door de taal die de woningstichting bezigde in een brief. Daarin meldde zij, dat de kantonrechter toestemming gaf ook woningen van huiseigenaren te betreden die het afdeksysteem niet accepteren.

Daniels geeft toe dat de brief niet goed gesteld was. “We zijn dan ook gestopt deze woningen te bezoeken.” Het aanbrengen van de camouflage werd St. Servatius opgelegd na een uitspraak van de huurcommissie in 1997. Deze commissie gaf de 55 huurders gelijk toen zij weigerden de wettelijke huurverhoging te betalen als de scheurvorming niet werd opgelost.

De huurcommissie keurde later, volgens Daniels, het plan van afwerking goed. Een aantal huurders niet. Zij wendden zich recent opnieuw tot de huurcommissie. Er valt nog steeds gruis uit de scheuren en er komen nog altijd scheuren bij. De bewoners zeggen dat de woningstichting onvoldoende controle voert op de werkzaamheden van de aannemer. Daniels geeft toe dat de camouflage geen schoonheidsprijs verdient. “Momenteel houdt het aanbrengen van verdere maatregelen op”, zegt hij. Constructiefouten bij de bouw wijst hij van de hand. Daniels weet dat de huurders het liefst zien dat de woningen gesloopt worden. “Maar dat is niet aan de orde”. De huurcommissie doet over twee weken uitspraak.

Reageer op dit artikel