nieuws

Wie een verblijfsvergunning heeft, piekert er niet over naar Sarajevo terug te keren Stichting leert Bosniers asbest verwijderen

bouwbreed Premium

amsterdam/sarajevo – Op vrijwel elk flatgebouw in Hrasno, een woonwijk in Sarajevo, zijn nog steeds de littekens zichtbaar van de burgeroorlog tussen Bosniers en Serviers. De Stichting City Link Amsterdam-Sarajevo werkt aan het herstel van de wijk en schoolde twee Bosnische vluchtelingen in asfaltverwijdering.

Richard Panneman, beleidsmedewerker van de stichting, slaat fotoboek na fotoboek open. Op elke plaat dezelfde ellende: met kogels doorzeefde muren en uitgebrande flatwoningen. Toch zijn er lichtpuntjes. In Hrasno staan circa 3500 woningen, verdeeld over vijf torenflats en een groot aantal lagere flatgebouwen. De stichting voorzag 2700 bewoonde appartementen van nieuw glas, renoveerde 53 onbewoonbare huizen, vernieuwde 37 daken en herstelde acht gevels. “Er is veel verbeterd, maar er is nog werk voor jaren.”

De stichting krijgt gemeentelijke en Europese subsidies en werkt zo veel mogelijk samen met de plaatselijke bevolking. Zo krijgt de lokale aannemerij een financiele injectie en wordt expertise overgebracht.

Vier Bosniers zijn geschoold tot asbestverwijderaar, twee worden nog opgeleid tot gevelreiniger; tenminste als zich belangstellenden melden. “We zoeken in Nederland vluchtelingen die terug willen om te helpen met de wederopbouw van hun land. Die zijn moeilijk te vinden, want de werkgelegenheid is er schaars en als ze al aan de slag komen, zijn de salarissen laag. De meeste mensen die een verblijfsvergunning hebben, willen niet terug.”

Asbestverwijderaar

Voor de opleiding tot asbestverwijderaar vond Panneman niettemin twee belangstellenden. Zij leerden onder meer hoe ze moeten werken met beschermende kleding en wat de risico’s zijn van het onbeschermd weghalen van asbest. Dit duo heeft inmiddels in Sarajevo twee mensen opgeleid zodat ook zij aan de slag kunnen.

De mannen worden ingezet bij het verwijderen van asbest uit de gevels van vijf flatgebouwen. “De zuidkant van die gebouwen is zwaar beschoten, zodat op verschillende plaatsen asbest is vrijgekomen. Dat wordt eerst verwijderd en daarna kunnen de wanden worden hersteld. We hadden het asfalt ook door een lokale aannemer kunnen laten weghalen. Maar omdat Bosnie geen veiligheidsvoorschriften heeft op dit gebied, leek het ons beter eerst mensen op te leiden.”

Het zoeken is nu naar gevelreinigers. Als die niet worden gevonden staat het project echter niet stil. Zo zijn er vijf zwaar beschadigde torenflats in de wijk die eigenlijk drastisch moeten worden gerenoveerd. “Willen we de hele wijk herstellen dan zijn we nog jaren bezig en zouden we zestig a 65 miljoen gulden nodig hebben. Zoveel krijgen we nooit bij elkaar. Daar moeten we realistisch in zijn. We doen wat we kunnen.”

Reageer op dit artikel