nieuws

Vlaamse woningen slecht geisoleerd

bouwbreed Premium

brussel – Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) in Belgie is niet te spreken over de isolatie van de overgrote meerderheid van de huizen in Vlaanderen. Een studie van de WTCB toont aan dat slechts dertien procent van de eengezinswoningen en 31 procent van de appartementsgebouwen in Vlaanderen voldoen aan de minimale isolatienorm (K55).

Deze K-waarde werd in het begin van de jaren negentig door de Vlaamse regering voorgeschreven. Ze geeft aan hoeveel warmte in een woning verloren mag gaan.

Volgens WTCB-expert Alain Bossaer zouden de warmteverliezen met ongeveer eenderde kunnen worden verminderd. De fout ligt volgens het WTCB indirect bij de architecten, die bij een bouwaanvraag nauwkeurige informatie moeten verstrekken over de K-waarde en de ventilatievoorzieningen en dat ook doen, maar achteraf niet controleren of hun opdrachten ook correct zijn uitgevoerd en of de waarden die ze hebben opgegeven ook aan de werkelijkheid beantwoorden.

Reageer op dit artikel