nieuws

Schildering misvormt kunstwerk Struycken

bouwbreed Premium

rotterdam – De tijdelijke schilderingen op de pijlers van de wandelgang onder het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) misvormden inderdaad het lichtkunstwerk van Peter Struycken. Rechtbankpresident mr. J. Mendlik gaf de kunstenaar gisteren gelijk in het kort geding dat hij tegen het NAi had aangespannen. Het geding diende vorige week op de plek waar het allemaal om te doen was. De rechter wilde zelf zien of de schilderingen, aangebracht in het kader van een expositie in het NAi, het lichtkunstwerk van Struycken daadwerkelijk misvormden.

De kunstwerken waren voor drie maanden aangebracht op de betonnen pijlers waarop de lichten van Struycken schijnen. Inmiddels zijn de werken weer weggehaald. Het NAi voerde tijdens het kort geding aan dat het kunstwerk van Struycken niet permanent is aangezien de lichten alleen ’s avonds aangaan.

Bovendien is het werk volgens het instituut onderdeel van de openbare ruimte en daarom per definitie aan verandering onderhevig. Volgens de rechtbank is het voor het lichtspel in de nachtelijke uren van groot belang dat de pilaren in de arcade neutraal zijn. (anp)

Reageer op dit artikel