nieuws

Prijsverschil schilders bij woningcorporaties enorm

bouwbreed

alkmaar – Sommige woningcorporaties betalen veel te veel voor hun schilderwerk. Dat is uit onderzoek van het Verf Advies Centrum gebleken. Vooral in de Randstad zijn de verschillen buitengewoon groot.

Het Verf Advies Centrum heeft vorig jaar bij 26 woningcorporaties onderzocht wat ze voor hun schilderwerk betaalden. Voor een meter schilderwerk aan ramen en kozijnen (10 procent bijwerken en eenmaal schilderen) werd tussen de drie gulden en 14,50 gulden betaald door woningcorporaties in het hele land. Het gemiddelde ligt rond 8,50 gulden.

De landelijke verschillen in prijs vormt een van de oorzaken. In bijvoorbeeld Brabant kost de schilder gemiddeld minder dan in Amsterdam. Woordvoerder Udo van het Verf Advies Centum: “Het gebeurt al dat hele schildersploegen uit Brabant worden gehaald, vermoedelijk omdat die goedkoper zijn.”

Maar ook in de Randstad bleken grote verschillen in prijs te bestaan. Oorzaak: enerzijds de grote ondoorzichtigheid in de offertes van de schildersbedrijven, anderzijds corporaties die al tijden met een en dezelfde schilder werken. Het Verf Advies Centrum adviseert dan ook verder te kijken dan hun eigen schilder.

Wakker

Udo : “Enkele woningcorporaties zijn behoorlijk wakkergeschud van het onderzoek. Zij zullen de bevindingen zeker aan de orde stellen en hun schilder met de cijfers confronteren. Zeker als je bedenkt dat schilderwerk zo’n veertig procent van de onderhoudskosten behelst.”

Wat de offertes ondoorzichtig maakt, zijn de zogeheten staartkosten. Sommige schilders rekenen bijvoorbeeld de klimkosten apart en anderen doen dat met de milieukosten. En per bedrijf verschillen die nogal.

Volgend jaar wil het Verf Advies Centrum ook de schilders zelf bij het onderzoek betrekken. Udo: “We bepleiten meer eenheid in de prijzen.”

Reageer op dit artikel