nieuws

Nieuwe rekenregels vertragen Brits werk

bouwbreed Premium

den haag – Aannemers die inschrijven op projecten volgens het Britse Particuliere Financierings Initiatief (PFI) moeten rekenen op forse vertragingen. Die houden verband met de gewijzigde accountantsregels voor deze werken. Reeds getekende of definitief goedgekeurde voorstellen blijven echter buiten beschouwing.

De nieuwe regels gelden voor aanbiedingen die vanaf 1 januari volgend jaar worden ingediend. Bedrijven die vertragingen voor willen blijven, doen er goed aan voor het einde van dit jaar definitieve goedkeuring voor hun voorstel te krijgen. De wijzigingen moeten de voorwaarden voor het PFI meer in overeenstemming brengen met de normen voor andere openbare werken. Projecten worden van geval tot geval bekeken.

Het Britse aannemersconcern Laing begint te verdienen op de investeringen volgens het PFI. De bouwer ontving in het eerste halfjaar van 1998 2,6 miljoen gulden uit de tolgelden voor de autosnelweg M40. Laing neemt voor 20 procent deel in de wegenexploitant UK Highways. De aannemer betaalde daarvoor 8,5 miljoen gulden. Het bedrijf verwacht jaarlijks 4,2 miljoen terug te krijgen voor deze investering. De concessie loopt 25 jaar.

Reageer op dit artikel