nieuws

Legerhuizen aanzet tot miljardensanering

bouwbreed Premium

frankfurt – Vakbondsman en politicus Klaus Wiesehuegel eist dat in Duitsland een miljardenprogramma wordt opgesteld voor het saneren van oude woningen waarin schadelijke stoffen verwerkt zijn. Wiesehuegel is behalve voorzitter van vakbond Bauen – Agrar -Umwelt in de Mainmetropool Frankfurt verkiesbaar voor de sociaal-democratische partij SPD.

Aanleiding voor de stellingname van Wiesehuegel is een slepend conflict over het opknappen van huizen die in de jaren vijftig, zestig en zeventig gebouwd zijn voor in Frankfurt, Neurenberg en Mainz gelegerde Amerikaanse militairen. In veel woningen zijn in de parketlijm schadelijke polycyclische aromatische koolwaterstoffen (pak’s) aangetroffen. Eigenaar ABG Frankfurt – met burgemeester Petra Roth als voorzitter van de raad van toezicht – is bereid vijftig van de zestienhonderd woningen op te knappen. De huurders met Wiesehuegel aan hun zijde zijn van mening dat de beheerder krampachtig probeert alle problemen onder het vloerkleed te werken. Een contra-onderzoek door een laboratorium in Oberursel komt tot de conclusie dat de officiele metingen van de pak’s in het huisstof drie tot vier keer te laag uitvallen.

Volgens Wiesehuegel komt de woningbeheerder de huurders tegemoet ‘met de fijngevoeligheid van de dienstdoende stuurman van de Titanic’. De vakbondsvoorzitter vindt de problemen in Frankfurt een topje van de ijsberg en stelt dat in Duitsland zeker zes miljoen woningen dringend gesaneerd moeten worden. De kosten van zo’n operatie schat hij op 160 miljard D-Mark. Met de kanttekening dat elke miljard sanering goed is voor een werkgelegenheid van dertienduizend personen.

Reageer op dit artikel