nieuws

Iets minder goedkope huizen in Amsterdam

bouwbreed

amsterdam – Het aantal goedkope huizen in Amsterdam is iets gedaald. Dat heeft de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties berekend.

Het samenwerkingsverband van de vijftien corporaties beheert 210.000 huizen. Bijna driekwart daarvan behoort tot goedkope sociale huurwoningen. In totaal heeft 42 procent van alle Amsterdamse huizen een huur die lager ligt dan 650 gulden per maand. De kernvoorraad is vorig jaar geslonken met 0,7 procent woningen.

Op basis van deze cijfers trekken de corporaties de conclusie dat dat ze de komende jaren de ruimte hebben die voorraad te laten dalen, hetzij door sloop hetzij door huurverhogingen.

”Goedkope woningen in Amsterdam staan gelijk aan veel kleine woningen. Er bestaat een enorme behoefte aan ruime woningen, zowel bij gezinnen met kinderen als bij tweepersoonshuishoudens. Het aandeel ruime woningen kan niet alleen worden uitgebreid door nieuwbouw, maar zal ook moeten plaatsvinden door de aanpak van de bestaande woningvoorraad.”

De Federatie wil onder andere met sloop segregatie tegengaan en meer kwaliteit bieden.

Op dit punt verschilt de Federatie fundamenteel van mening met het Amsterdams steunpunt Wonen. Het steunpunt heeft geweigerd de Beleidsovereenkomst Volkshuisvesting Amsterdam mede te onderteken, omdat het niet wil dat er veel woningen onder de sloophamer komen.

De huren in Amsterdam stijgen nog steeds fors. In 1997 gingen zij gemiddeld met 3,8 procent omhoog, dit jaar lag de gemiddelde huurstijging op 3,6 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels