nieuws

Heilig Hart blijft behouden

bouwbreed

haarlem – Een historisch pand krijgt wel vaker een nieuwe functie als entourage voor appartementen. Vooral kerken, veelal onbetaalbaar geworden voor de bisdommen, worden omgedoopt tot wooneenheden. Zo ook de neo-gotische Heilig Hart Kerk aan de Kleverparkweg in Haarlem.

Dit project onderscheidt zich van andere door enkele karakteristieken. Zo is in de middenbeuk een eventueel later weer te verwijderen casco geplaatst. Het biedt plaats aan maar liefst 61 zelfstandige woonruimtes voor buitenlandse studenten. En voor de liefhebbers: een maximum aan authentieke aspecten is behouden gebleven.

Aan de buitenzijde is de kenmerkende Heilig Hart Kerk als vanouds. Het imposante pand, gebouwd in 1901-1902 naar ontwerp van P.J. Bekkers, een architect gevormd in de school van P.J.H. Cuypers, is nog steeds het kloppend hart van de fraaie Kleverparkwijk. Ook de entree is onveranderd, met uitzondering van de tientallen postbussen, een aankondiging van het wervelende studentenleven dat de bezoeker binnen de heilige muren staat te wachten.

Vanuit de entree loopt de bezoeker direct tegen een vijf verdiepingen hoog casco aan. Het is van vloer tot plafond opgetrokken en ‘rust’ tegen de wanden van de twee zijbeuken. In het midden een gang en in de zijbeuken studentenappartementen. Overal is er een fraai uitzicht door de glas-in-lood spitsboogramen. Alle appartementen hebben een of twee bedden, een keukentje en een badkamer. In elk appartement is het prachtige metselwerk van de binnenzijde van de kerkwanden en de kolommen zichtbaar.

De gangen eindigen in een glazen erker, zodat alle verdiepingen zicht hebben op het in originele staat verkerende altaargedeelte, nu in gebruik als tv-kamer.

In tact

Ir. Aart de Rooij, directeur van de ‘aannemende ontwikkelaar’ De Bovenlanden, kocht de kerk drie jaar geleden. “In overleg met de voormalige eigenaar, het Bisdom, hebben we besloten het gebouw te gebruiken voor studentenhuisvesting van de Hogeschool Haarlem, die op kruipafstand ligt. In overleg met de gemeente en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg rolde vervolgens een plan voor de bouw van 61 zelfstandige woningen uit de koker van architectenbureau Prins en Kentie in Amsterdam. Zij lieten het uiterlijk van de kerk nagenoeg in tact. De hogeschool heeft het gebouw voor tien jaar gehuurd voor een lumpsum en gebruikt het als onderkomen voor de circa tachtig buitenlandse studenten. Zij betalen huurprijzen tussen van vier- en zeshonderd gulden per maand. Wordt, nadat de tienjarige huurperiode voorbij is, besloten het gebouw weer een kerkelijke functie te geven, dan kan het casco inclusief appartementen zonder al te veel problemen worden verwijderd.”

Behalve door het min of meer mobiele casco, is dit project ook bijzonder vanwege het buitengewoon grote aantal appartementen, die toch ruim van afmetingen zijn te noemen. Ondanks dit optimale gebruik, werden het voormalige ‘altaar’ met zijn glas-in-loodramen en de entree inclusief het ‘koor’ over de volle breedte (19 meter) en hoogte (18 meter) in hun oorspronkelijke staat gehandhaafd en gerestaureerd.

Alle partijen zijn tevreden over het eindresultaat: de studenten die in een unieke historische entourage wonen voorzien van alle moderne gemakken, de hogeschool die als ‘gastheer’ een fraaie verblijfplaats kan aanbieden, het Bisdom en Monumentenzorg, omdat het originele karakter optimaal behouden bleef, de buurt die zijn Heilig Hart niet hoefde te verliezen en Aart de Rooij die een prachtig, spraakmakend project heeft afgeleverd.

Dwarsdoorsnede van de Heilig Hart Kerk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels