nieuws

Evenwichtige serie-opbouw van Manitou zwenkende verreikers

bouwbreed

tiel – De Franse fabrikant Manitou heeft zijn serie zwenkende verreikers uitgebreid en de bestaande modellen gemodificeerd. Met de nu beschikbare vier modellen dekt men de volledige marktbehoeften.

De nieuwe serie bestaat uit de modellen MRT 1432, MRT 1542, MRT 1650 en MRT 1850.

De modellen MRT 1432 en 1542 hebben, afwijkend van de vorige modellen uit de serie, geen volledige rotatie van 360 graden meer, maar hebben nu zowel naar links als naar rechts een zwenkhoek van 200 graden. Manitou besloot deze wijziging aan te brengen omdat de kosten van de doorvoerpunten van de hydrauliek en de elektronica een te groot deel van de totale productiekosten besloegen. Bovendien bleek er behoefte vanuit de markt te bestaan aan een tussenvorm tussen de starre en volledig zwenkbare verreiker.

De nominale hefcapaciteiten van deze machines zijn met 200 kg verhoogd en bedragen nu respectievelijk 3200 en 4200 kg. De maximale hefhoogten zijn 13,82 en 14,78 meter en het maximale bereik bedraagt 11,63 en 14,78 meter.

Beide modellen zijn uitgerust met een Perkins viercilinder dieselmotor van het type 1004.4 Turbo, die vermogen afgeeft van 78 kW (106 ok). De telescopische mast bestaat uit twee segmenten. De typen MRT 1650 en MRT 1850 zijn volledig nieuwe machines. In tegenstelling met de kleinere types uit de serie beschikken deze verreikers wel over een continu-zwenk van 360 graden.

De nominale hefcapaciteit van beide machines bedraagt 4999 kg. De hefhoogten bedragen respectievelijk 15,79 en 17,70 meter en de maximale reikwijdten 13,75 en 15,12 meter. In de MRT 1650 ligt dezelfde motor als in de kleinere typen uit de serie. De MRT 1850 is uitgerust met een zwaardere viercilinder Perkins dieselmotor van het type 1004.40TW die een vermogen afgeeft van 90,5 kW (120 pk). De rijsnelheid van deze verreikers bedraagt 25 kilometer per uur.Beide machines beschikken over een telescopische mast die uit drie segmenten bestaat.

Gelijk bij alle machines is de ergonomische cabine, de vierwielbesturing en het contragewicht. Daarnaast zijn de twee grootste machines (eindelijk) voorzien van kunststof spatborden. Nieuw bij deze machines is ook de gewijzigde motorkap waardoor er naast de motor ruimte is ontstaan voor onderhoudsgereedschap.

Voor de afstempeling maakt het kleinste type gebruik van een ‘normale’ hydraulische afstempeling. Bij de drie andere typen maakt Manitou gebruik van de geschaarde hydraulische afstempeling.

De MRT 1850 van Manitou is 360 graden zwenkbaar en staat, dankzij zijn schaar-stempelsysteem, zeer

stabiel, ook op ongelijke ondergrond.

Reageer op dit artikel