nieuws

Duco in Wonderland

bouwbreed Premium

Het bestuderen van de plannen voor de Zuidas, is als het lezen van Alice in Wonderland: je valt van de ene verbazing in de andere want niets is wat het lijkt.

In maart 1997 was nog sprake van een kantorenpark van 650.000 vierkante meter met daarbij vijftienhonderd huizen en zesduizend vierkante meter voorzieningen.

Nu anderhalf jaar later blijkt er 1.300.000 vierkante meter voor kantoorontwikkeling beschikbaar, groeit het aantal woningen ‘meer dan substantieel’ en wordt de oppervlakte voor voorzieningen ‘drastisch verhoogd’.

Het Projectbureau Zuidas meldde in juli in het rapport ‘Zuidas; in de versnelling’ dat er ‘eventueel’ een station van de HSL-Zuid in de Zuidas zal komen.

Duco Stadig, Amsterdams wethouder met de portefeuille ruimtelijke ordening, beweert twee maanden later met grote stelligheid dat de hogesnelheidslijn zeker zal stoppen bij het kantorenpark.

In maart zei Stadig, tijdens een symposium, dat hij zich niet zou haasten met de ontwikkeling van de Zuidas. Haastige spoed is zelden goed: een versnelde uitvoering van de Zuidas brengt grote risico’s met zich mee voor de kwaliteit van dit deel van de stad.

Nu er twee keer zoveel ruimte voor kantoren beschikbaar is als oorspronkelijk gepland, duurt de ontwikkeling van de Zuidas dan ook tweemaal zo lang. Althans: dat zou je denken.

Mispoes!

Als de infrastructuur ‘via het snelst mogelijke uitvoeringsschema ondergronds wordt gebracht, kan de totale realiseringstermijn van twintig a vijfentwintig jaar worden terug-

gebracht tot twaalf a dertien jaar.’ Dat constateert het projectbureau Zuidas in het rapport.

Het is verdraaid lastig om projectontwikkelaars over de streep te trekken, legt de wethouder in een vraaggesprek met deze krant uit.

Vind je het gek?

De gemiddelde geldschieter zal zich eerst eens flink achter het oor krabben voordat hij in de toverspiegel van wethouder Stadig stapt. Want wat zal er de komende jaren of misschien zelfs de komende maanden, de komende weken of de komende dagen allemaal wel niet veranderen?

Wordt de beschikbare bouwruimte wellicht nogmaals verdubbeld?

Of misschien juist gehalveerd? Gaat de HSL-Zuid straks toch aan de Zuidas voorbij?

Het kan allemaal want in ‘Duco’s Wonderland’ is niets wat het lijkt.

Reageer op dit artikel