nieuws

Boze burgemeester dreigt snelweg te laten slopen

bouwbreed

brussel – Burgemeester Antoine Denert van het Oost-Vlaamse Kruibeke dreigt de autosnelweg E17 over zijn grondgebied te laten slopen als de Vlaamse regering haar plannen doorzet om zevenhonderd hectare grond van Kruibeke in een potpolder te veranderen.

Volgens de burgemeester is de autoweg destijds zonder bouwvergunning aangelegd en stapt hij naar de Raad van State om zijn gelijk te halen. Denert: “De Vlaamse regering gedoogt deze illegale toestand. Ze doet net of haar neus bloedt. Maar in Belgie verjaart een bouwmisdrijf nooit. Als de Vlaamse regering de plannen voor de potpolder niet inslikt, sluit ik de E17-snelweg af voor alle verkeer en wordt ze verzegeld.”

De Vlaamse regering houdt vol dat de potpolder noodzakelijk is om het overstromingsgevaar langs de Schelde tegen te gaan. Daarvoor is zij bereid zevenhonderd hectare goede landbouwgrond op te offeren en alle boerderijen in het gebied te onteigenen.

Volgens burgemeester Denert heeft de Vlaamse regering ‘geen enkel oog of begrip voor de menselijke drama’s, die het gevolg zijn van deze plannen’. HIj vergelijkt de toestand van Kruibeke met die van het dorpje Doel bij Antwerpen dat met zijn duizend inwoners moet verdwijnen voor de aanleg van een reusachtige containerterminal. Ook daar heeft de bevolking geen enkele invloed mogen uitoefenen op de besluitvorming, die werd gedicteerd door de rooms-rode Vlaamse regering onder druk van de machtige Antwerpse havenlobby.

De burgemeester hekelt de houding van de Vlaamse minister Baldewijns, die ‘als een ware bulldozer bezig is de honderden illegale weekendhuisjes in Vlaanderen van de aardbodem te doen verdwijnen’.

De E17-autosnelweg is een van de drukste autowegen in Belgie. Er wordt ook door Nederlandse vracht- en personenauto’s op weg naar en van Frankrijk frequent gebruik van gemaakt.

Volgens een woordvoerder van de Vlaamse regering loopt de burgemeester van Kruibeke ‘wel erg hard van stapel’. Hij noemt de aanleg van de potpolder een algemeen belang dat niet zomaar door een “dorpspoliticus” opzij kan worden gezet.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels